"Het is voor multimiljonairs nog nooit zo eenvoudig geweest om het complete vermogen te verhuizen van het ene naar het andere land", zegt expert economische gelijkheid bij Oxfam Novib Bram Joanknecht op Business Nieuws Radio. Dát mensen heel veel geld hebben vindt Joanknecht op zich niet zo'n punt. Problematischer wordt het als ze hun 'fair share' aan belasting niet betalen. "Dat is wat je bij deze groep wel veel ziet en dat kaarten we ook aan."

Onlangs maakte migratie-adviesbureau voor vermogende particulieren Henley & Partners bekend dat in 2024 zo'n 128.000 miljonairs wereldwijd hun land verlaten, deels om fiscale redenen. Ook universitair docent ethiek en politieke filosofie aan de Technische Universiteit Dortmund Dick Timmer komt aan het woord in de uitzending en laakt de miljardenbusiness die deze fiscale verhuizingen mogelijk maakt. "Mensen verdienen hun geld met het regelen dat anderen minder belasting hoeven te betalen. Accountants en adviseurs hebben daar baat bij. Dat zagen we ook bij Charlene de Carvalho-Heineken, iemand die vooral rijk is geworden van een erfenis. Die maakt daar heel handig gebruik van. En dát maakt het gevaarlijk", zo stelt Timmer.

Dat wereldwijd een prominente groep ultrarijken geld steekt in filantropie en relatief veel besteedt aan innovatie is op zich 'super goed', zegt Bram Joanknecht. "Daarmee maak je het echter wel afhankelijk van individuele keuzes. Daarom is politieke bemoeienis cruciaal", vindt hij. "We vragen mensen niet om méér te betalen, we vragen ze hun fair share te betalen, wat ze op dit moment niet doen. Het gaat erom dat er duidelijke internationale afspraken komen om 'de bodem omhoog te trekken', waardoor iedereen een eerlijk deel betaalt", aldus de expert van Oxfam Novib op de radio.

Bron: BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

250

Gerelateerde artikelen