Naar aanleiding van het nieuwste ongelijkheidsrapport ‘Takers not Makers’ van Oxfam Novib hamert de Nederlandse tak van de ngo opnieuw op het "gebrekkige en oneerlijke Nederlandse belastingstelsel dat economische ongelijkheid steeds meer in de hand werkt". Volgens Oxfam Novib is eigenlijk een geheel nieuw belastingstelsel nodig, maar een simpele maar eerlijke vermogensbelasting, zwaardere heffingen op miljoenenerfenissen en het dichten van de sluiproutes voor multinationals zou een mooi begin zijn.

Het rapport ‘Takers not Makers' gaat onder meer in op de wereldwijde verrijking van miljardairs door erfenissen, vriendjespolitiek, corruptie of monopoliemacht. Vorig jaar steeg het vermogen van miljardairs met $ 2 biljoen. De 10 rijkste mannen zijn ieder in 2024 gemiddeld met bijna $ 100 miljoen per dag rijker geworden, vooral door de enorme waardestijging van hun aandelen. Wat de ngo met name steekt is dat er vorig jaar wereldwijd voor het eerst meer nieuwe miljardairs zijn bijgekomen door erfenissen in plaats van door eigen inspanning en ondernemerschap. 36 procent van de rijkdom van alle miljardairs is nu afkomstig uit geërfd – en grotendeels onbelast – vermogen.

De ngo ziet een schril contrast met de 733 miljoen mensen die honger lijden, ongeveer 152 miljoen mensen meer dan in 2019, en wijt deze wereldwijde ongelijkheid en groei van extreme rijkdom aan het koloniale verleden van veel westerse landen. "Via het wereldwijde financiële systeem wordt per uur $ 30 miljoen van lage- en middeninkomenslanden naar de rijkste 1 procent in westerse landen zoals de VS, VK en Frankrijk, overgeheveld", zo stelt het persbericht.

Ook Nederland kent volgens de ngo een grote vermogensongelijkheid. In Nederland bezit de rijkste 1 procent van de huishoudens 23 procent van al het vermogen. Dit bestaat voornamelijk uit aandelen in (familie-)bedrijven. Door de vergrijzing in Nederland wordt verwacht dat de komende 10 jaar ongeveer 230 tot 240 miljard euro wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Verder blijkt dat bijna de helft van de top 50 van de huidige Quote 500-lijst hun vermogen gedeeltelijk of volledig heeft geërfd. Daarbij komt dat er een laag belastingtarief van maximaal 20 procent geldt voor miljoenenerfenissen aan directe erfgenamen.

Concreet stelt de ngo onder meer voor om een permanente vermogensbelasting in te voeren met oplopende tarieven vanaf 2 procent op vermogens boven de 2,3 miljoen euro. Deze vermogensbelasting voor de rijkste 1 procent van Nederland zou minimaal 10 miljard euro per jaar moeten opleveren. Ook de erfbelasting, waaronder de bedrijfsopvolgingsregeling, zou fors moeten worden aangepast.

Bron: Oxfam

Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting

Informatiesoort: Nieuws

49

Gerelateerde artikelen