Grote bedrijven verergeren de economische gevolgen van de wereldwijde Covid-crisis door hun snelgroeiende winsten massaal uit te keren aan hun aandeelhouders en eigenaren, in plaats van te investeren in betere banen, duurzame technologie en een eerlijke belastingbijdrage. Dat zegt Oxfam Novib in het rapport Power, Profits and the Pandemic.
De winsten van 32 van de grootste bedrijven ter wereld stijgen naar verwachting in 2020 met $ 109 miljard dollar. Wereldwijd zullen volgens het rapport een half miljard mensen opnieuw in armoede terecht komen door de economische gevolgen van de pandemie. Daarnaast zijn er 400 miljoen banen verloren gegaan en schat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) dat meer dan 430 miljoen kleine ondernemingen gevaar lopen failliet te gaan.
Dit staat volgens Oxfam in schril contrast met de onderzochte 32 van de grootste bedrijven ter wereld die dit jaar naar verwachting 109 miljard dollar winst gaan maken, die onverminderd naar de aandeelhouders en rijke eigenaren gaat. Zo zou Amazon-eigenaar Jeff Bezos met de groei van zijn vermogen sinds maart, elk van zijn 876.000 Amazon-werknemers een bonus van $105.000 kunnen betalen. Hij heeft dan nog evenveel vermogen als aan het begin van de pandemie, 6 maanden geleden.
Coronabelasting
"Een stevige coronabelasting op de winsten van 32 bedrijven die buitensporig veel profiteren van COVID-19, zou in 2020 miljarden kunnen opleveren. Geld dat gebruikt kan worden voor betaalbare COVID-19-testen en vaccins die de hele wereldbevolking ten goede komen", zegt Maarten De Vuyst van Oxfam.
Verder vindt de ontwikkelingsorganisatie dat Nederland harde eisen moet stellen bij financiële steun aan bedrijven vanwege de covid-crisis. Dat geldt al voor winstuitkeringen en bonussen bij steun aan bedrijven, maar het economische herstelpakket van de overheid zou een stevige bijdrage aan een meer rechtvaardige en duurzame economie moeten leveren. "Een bijzondere belasting op buitengewone winsten gemaakt door bedrijven tijdens of door de coronapandemie kan daaraan een grote financiële injectie geven."
Bron: Redactie TaxLive