De belastingplannen van de belangrijkste politieke partijen leiden niet tot forse aanpassingen van de werkkostenregeling, laat staan dat voorgesteld wordt de werkkostenregeling af te schaffen. Dat blijkt uit een onderzoek en een persbericht van 14 september jl. van de Adviesgroep Loon- & Premieheffing van BDO. Een persvoorlichter van het ministerie van Financiën heeft vandaag laten weten dat de tussenevaluatie van de werkkostenregeling inmiddels heeft plaatsgevonden. Deze zal binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Verlaging of verhoging forfait?

BDO: 'Enkele politieke partijen hebben voorgesteld om de regeling voor het vergoeden van reiskosten aan te passen. Een beperking van de mogelijkheden om reiskosten van werknemers te vergoeden zou er toe kunnen leiden dat het forfait van 1,4% (2013: 1,6%) wordt verhoogd. Een enkele partij wil het gebruik van de fiets stimuleren. Dat zou kunnen leiden tot een kleine verlaging van het forfait.'

Inmiddels zijn de verkiezingen geweest en zijn op Prinsjesdag de belastingplannen voor 2013 bekend gemaakt. Een van de plannen betreft het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. De meeste politieke partijen zijn inmiddels geen voorstander meer van deze zogeheten forenzentaks. Of dit plan de eindstreep zal halen, zal onder andere afhangen van de snelheid waarmee een nieuw kabinet aantreedt. In de Belastingplannen 2013 is inmiddels wel aangekondigd dat het forfait omhoog gaat naar 1,6%.

BDO verwacht dat een nieuwe tussenevaluatie van de werkkostenregeling mogelijk nog leidt tot een beperkte aanpassing van de regeling. Forse wijzigingen verwacht het accountants-en advieskantoor echter niet.

Nieuwe tussenevaluatie werkkostenregeling

In 2011 heeft een eerste tussenevaluatie van de werkkostenregeling plaatsgevonden. Staatssecretaris Weekers van Financiën kondigde toen al aan, de geplande evaluatie in 2013 naar voren te halen. Een persvoorlichter van het Ministerie van Financiën heeft vandaag bevestigd dat de vervroegde evaluatie inmiddels heeft plaatsgevonden. Daarbij ging het over het gebruik, omvang van het forfait en ervaringen met de werkkostenregeling. De uitkomsten uit deze evaluatie zullen dit najaar aan de Kamers worden toegestuurd. Pas dan worden stukken ook openbaar.

Ondertussen duiken er geruchten op dat de overgangstermijn van de werkkostenregeling mogelijk wordt opgerekt. Deze geruchten zijn echter niet bevestigd. Hopelijk verschaft de nieuwe tussenevaluatie meer duidelijkheid. Nu heeft een werkgever nog een keus. Wordt de overgangstermijn niet opgerekt dan is over minder dan anderhalf jaar de werkkostenregeling voor iedere werkgever een feit.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

0

Gerelateerde artikelen