Om te kunnen blijven groeien in een structureel krappe arbeidsmarkt, investeert zes op de tien accountants- en advocatenkantoren in automatisering en nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Dat blijkt uit het kwartaalbericht van het Economisch Bureau van de ING.

Ruim de helft van de accountants-, advocaten- en notariskantoren kampt met een tekort aan personeel, zo blijkt uit de laatste CBS-Conjunctuurenquête. Dit zet een rem op de groei bij accountantskantoren. Door de personeelstekorten worden accountantskantoren selectiever in het aannemen van nieuwe klanten. Ook worden de bestaande klantportefeuilles onder de loep genomen, waarbij afscheid wordt genomen van minder renderende relaties.

Om te kunnen blijven groeien in een structureel krappe arbeidsmarkt zal de arbeidsproductiviteit in de sector moeten worden verhoogd, zodat met minder mensen meer werkzaamheden kunnen worden verricht. Door zoveel mogelijk van de routinematige werkzaamheden te automatiseren kan slimmer en efficiënter worden gewerkt. Zo wordt AI inmiddels al gebruikt voor het samenstellen en controleren van contracten. Hoewel nu veelal nog in de experimentele fase, kan AI ook worden ingezet bij de audit door accountants.

Daarnaast constateert het onderzoeksbureau dat de vraag naar accountantsdiensten blijft toenemen door extra werkzaamheden voortvloeiend uit nieuwe regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn verplicht bedrijven vanaf boekjaar 2024 in hun financiële jaarrekening te rapporteren over onder meer de milieu- en sociale impact van de bedrijfsactiviteiten en deze ook te laten toetsen door de accountant. De CSRD geldt in eerste instantie alleen voor beursgenoteerde bedrijven, in een later stadium volgen ook de middelgrote ondernemingen.

Naar verwachting stijgen de tarieven voor accountantsdiensten in 2024 voor het derde jaar op rij met minimaal 4%, aldus het kwartaalbericht.

Bron: ING

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren, ICT

Focus: Focus

588

Gerelateerde artikelen