De Staatssecretaris Rechtsbescherming heeft het rapport ‘Onderweg naar betere rechtshulp’ naar de Tweede Kamer gestuurd. In de periode eind 2019 tot en met 31 december 2022 zijn 34 pilots uitgevoerd, waarin nieuwe en innovatieve ideeën zijn uitgeprobeerd voor de verbetering van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Tien pilots hebben ingezet op de bereikbaarheid van diensten en dienstverleners voor burgers en het contact met burgers. In één pilot gaat het om actief contact opnemen met inwoners om hen hulp aan te bieden bij het voorkomen van een specifiek fiscaaltechnisch probleem. Ook zijn elementen ontwikkeld die specifiek gericht zijn op de manier van werken van professionals. Zo waren medewerkers van de Belastingdienst aanwezig op de locatie van het team Inkomen & Juridische zaken van gemeente Den Bosch. De pilot bij de gemeente Den Bosch bestaat uit een variatie van elementen waarvan wordt verwacht dat ze kunnen helpen om het aantal bezwaarprocedures te verminderen. Op basis van de pilotresultaten is de combinatie van spreekuren, werkbezoeken en verschillende overlegvormen veelbelovend als het gaat om het verminderen van procedures. Wat betreft de betekenis voor de andere subdoelstellingen biedt de pilot nog onvoldoende resultaten.

In de komende periode wordt het rapport besproken met partijen die bij de stelselvernieuwing rechtsbijstand betrokken zijn. De beleidsreactie op dit rapport wordt opgenomen in de twaalfde voortgangsrapportage van het Programma Stelselvernieuwing Rechtsbijstand die in december 2024 naar de Kamer wordt gestuurd.

Bron: Rijksoverheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

416

Gerelateerde artikelen