De subsidieregeling startbijdrage mediation wordt voor vijf jaar verlengd. Dat heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Teun Struycken, de Tweede Kamer laten weten.

Sinds 1 maart 2023 wordt mediation naast rechtspraak gesubsidieerd met een startbijdrage. Alle betalende partijen hebben recht op een startbijdrage als ze vanuit de rechtspraak naar mediation zijn verwezen. Dit betekent dat de eerste 2,5 uur van de mediation hen niets kost. De startbijdrage was ingevoerd als een pilot voor de duur van twee jaar. Deze pilot wordt met ingang van 1 januari 2025 verlengd voor de duur van vijf jaar.

De regeling staat open voor mediators die ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand en dus verwijzingen vanuit de rechtspraak kunnen ontvangen. Mediators kiezen zelf of ze zich aanmelden voor deelname aan de startbijdrageregeling.

Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand is vermeld welke mediators deelnemen aan de startbijdrage. Deelnemende mediators kunnen een startbijdrage aanvragen via het mediationbureau van de rechtbank of het hof waar de zaak dient. De Raad voor Rechtsbijstand zorgt dan voor uitbetaling aan de mediators. Na de eerste 2,5 uur rekent de mediator het eigen uurtarief.

Hoogte startbijdrage

Per 1 januari 2025 wordt de door de mediator te ontvangen startbijdrage verhoogd naar 168 euro (exclusief btw), met een maximum van 336 euro (exclusief btw). Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Bron: Rechtspraak.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

49

Gerelateerde artikelen