Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer op het minimumloon van werkenden kunnen inhouden voor de kosten van huisvesting. Op dit moment mogen werkgevers maximaal 25 procent  van het minimumloon in rekening brengen voor huisvestingskosten.

Deze regeling wordt veelal gebruikt bij huisvesting van arbeidsmigranten. De inhoudingsmogelijkheid voor huisvesting kan een verdienmodel in de hand werken waarbij arbeidsmigranten worden uitgebuit. Daarom wordt deze regeling stapsgewijs afgebouwd en op termijn afgeschaft.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het belangrijk is dat werkgevers verantwoordelijkheid blijven nemen voor de huisvesting van hun werknemers. Dit kunnen zij doen door een huurcontract aan te bieden, waarbij de werknemer zelf de betaling doet, bijvoorbeeld via automatische incasso.

Het plan is om per 1 januari 2030 de inhouding helemaal afgebouwd te hebben. Vanaf 1 januari 2026 wordt het inhoudingspercentage op het salaris van 25 procent ieder jaar 5 procent minder waardoor in 2030 een einde komt aan deze regeling.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Salarisadministratie, Arbeidsrecht, Loonbelasting

8

Gerelateerde artikelen