Het is een uiterste maatregel, maar hij wordt wel ingezet door de Belastingdienst: beslaglegging op privébezittingen van zzp'ers met coronabelastingschulden. Met name ondernemers die al een jaar geleden uit de betalingsregeling zijn gezet, kunnen nu tegen beslaglegging aanlopen. Hulporganisaties als het Zwaar Weer-loket van de KvK, 'Over Rood', Zuidweg & Partners en Instituut Midden- en Kleinbedrijf benadrukken dat er ook dan andere mogelijkheden zijn maar een voorwaarde is wel dat de ondernemer hulp zoekt, zeggen ze tegen de NOS.

In de zomer waren er 55.000 ondernemers die zodanig slecht aflosten dat ze uit de betalingsregeling zijn gezet. Een paar duizend hebben toen alsnog de schuld afbetaald, maar de rest loopt nog steeds achter of heeft nog niks betaald. Een deel krijgt dwangbevelen. In de zomer waren er ook nog zo'n 35.000 ondernemers die nog wel in de betalingsregeling zaten maar achterliepen met betalen. Zij lopen het risico om op den duur uit de betalingsregeling gezet te worden en dwangbevelen te krijgen. Als een ondernemer dan niks doet, kan er beslag worden gelegd. Later dit jaar komt de Belastingdienst met een update van deze cijfers.

De Belastingdienst heeft te maken met een personeelstekort waardoor er te weinig personeel is om de schulden te vorderen. Dwangbevelen worden wel opgestuurd, maar dwangmaatregelen, zoals beslagleggingen, volgen nog zelden. "Prioritering blijft daarom onvermijdelijk", schreef toenmalig staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer. Maar mondjesmaat krijgen ondernemers toch met de uiterste maatregelen te maken.

Het gebeurt "zeer incidenteel", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst tegen de NOS, en soms wordt er ook beslag gelegd op bijvoorbeeld voorraden of bedrijfsinventaris in plaats van woonhuizen. Het gebeurt alleen als er op een andere manier geen oplossing kan worden gevonden.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

Dossiers: Corona

10

Gerelateerde artikelen