Is een studiekostenbeding in een arbeidscontract met een advocaat-stagiair rechtsgeldig? Het Hof Den Haag heeft hierover prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad.

In juni 2022 is een advocaat-stagiaire voor onbepaalde tijd in dienst getreden bij een advocatenkantoor. De arbeidsovereenkomst is gesloten onder de ontbindende voorwaarde dat de advocaat-stagiaire uiterlijk op 1 december 2025 de Beroepsopleiding Advocatuur met goed gevolg heeft afgelegd. In de arbeidsovereenkomst is een studiekostenbeding opgenomen. Dit beding houdt in dat de advocaat-stagiaire in bepaalde gevallen de gemaakte studiekosten aan het advocatenkantoor moet terugbetalen als zij voor 1 december 2025 uit dienst gaat. Dit is een veelvoorkomend beding in dit soort arbeidsovereenkomsten. Partijen verschillen van mening of het overeengekomen studiekostenbeding geldig is. De kantonrechter heeft de advocaat-stagiaire ongelijk gegeven. Tegen die beslissing heeft zij hoger beroep ingesteld. De Nederlandse Orde van Advocaten is in hoger beroep als belanghebbende in deze procedure verschenen.

Het hof stelt nu drie vragen aan de Hoge Raad. In de eerste plaats vraagt het hof zich af of de Beroepsopleiding Advocatuur kan worden aangemerkt als scholing die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie van een advocaat-stagiair (in de zin van art. 7:611a lid 1 BW). In de tweede plaats, als dat eerste het geval is, of een werkgever gehouden is om de beroepsopleiding telkens kosteloos aan zijn werknemers, die de functie van advocaat-stagiair bekleden, aan te bieden (op grond van art. 7:611a lid 2 BW). Ten derde of uit de wettelijke regels waarop de Beroepsopleiding Advocatuur is gegrond, volgt dat de werkgever verplicht is deze beroepsopleiding kosteloos aan zijn advocaat-stagiaires te verstrekken (als bedoeld in art. 7:611a lid 2 BW).

Het hof schorst de verdere behandeling van deze zaak in afwachting van de antwoorden van de Hoge Raad. Daarna zet het hof de behandeling van deze zaak voort en doet uiteindelijk een definitieve uitspraak.

Bron: Rechtspraak

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

273

Gerelateerde artikelen