De nieuwe Franse premier Barnier waarschuwt voor de slechte staat van de overheidsfinanciën in Frankrijk. "De begrotingssituatie in het land is zeer ernstig. Ik heb alle informatie opgevraagd om te beoordelen hoe wij er precies voorstaan", zei hij. Eerder deze maand werd Barnier aangesteld als premier.

Hij is er nog niet in geslaagd om een nieuwe regering te vormen door onenigheid tussen politieke partijen over belastingen en uitgaven. Tegelijkertijd loopt het begrotingstekort van Frankrijk steeds verder op. Barnier sluit hogere belastingen niet uit. De vertrekkende minister van Binnenlandse Zaken Darmanin heeft echter gezegd dat dit "onbespreekbaar" is.

"Ik richt me erop binnenkort een evenwichtige regering te vormen die methodisch en serieus de uitdagingen van ons land kan aanpakken", zei Barnier. "Mijn doel is om de economische groei te herstellen en het levenspeil van de Franse bevolking te verhogen."

De president van de Franse centrale bank, Villeroy de Galhau, waarschuwde eerder dat Frankrijk het zich niet kan veroorloven om het tekort verder te laten oplopen. Dat tekort ligt al hoger dan de Europese regels toelaten.

Het begrotingstekort in Frankrijk komt dit jaar naar verwachting uit op ongeveer 5,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2025 stijgt het waarschijnlijk tot boven de 6 procent. Volgens de EU-regels mag het maximumtekort echter niet meer dan 3 procent zijn.

De Franse president Macron heeft eerder aangegeven dat de totale belastingdruk in het land sinds zijn aantreden in 2017 met 50 miljard euro is verlaagd. Zo ging de vennootschapsbelasting omlaag van 33,3 procent naar 25 procent. Ook huishoudens, onder wie de meest vermogende belastingbetalers, kregen belastingvoordelen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

29

Gerelateerde artikelen