In dit artikel staan alle wijzigingen op het gebied van de loonbelasting en pensioenen/lijfrenten uit het belastingpakket 2025 per wetsvoorstel.

Belastingplan 2025

  • De tekst over de gerichte vrijstelling voor OV-abonnementen wordt aangepast omdat de gerichte vrijstelling voor een verstrekte OV-kaart nog niet helemaal op de juiste wijze is geregeld. Tevens wordt voorgesteld het in de huidige regeling opgenomen onderscheid tussen reizen per Nederlands openbaar vervoer en reizen met ander openbaar vervoer te laten vervallen. Ten slotte wordt voorgesteld de in de huidige regeling gebruikte terminologie aan te passen. Het gaat er dan bijvoorbeeld over wat als een OV-abonnement en wat als een voordeelurenkaart moet worden beschouwd.
  • De eindheffing bestelauto wordt gecorrigeerd voor inflatie over de afgelopen jaren. De bestelauto van de zaak, die afwisselend door meerdere werknemers wordt gebruikt is nu geminimaliseerd op een forfait van € 300. In 2025 geldt een bedrag van € 438. Met ingang van 1 januari 2026 wordt dit jaarlijks geïndexeerd.
  • Het heffingslek waar in België woonachtige zeevarenden tegenaan lopen, wordt gerepareerd. Zij kunnen de ingehouden loonbelasting in principe niet verrekenen met de aanslag inkomstenbelasting. De inspecteur dient op grond van art. 15 AWR de ingehouden loonbelasting – zo nodig ambtshalve – bij voor bezwaar vatbare beschikking te verrekenen. Het voorstel is dat als de dienstbetrekking volledig buiten Nederland wordt vervuld deze dienstbetrekking wordt geacht in Nederland te zijn vervuld voor zover het heffingsrecht over het loon ter zake van die dienstbetrekking op grond van een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting of op grond van enige andere regel van interregionaal of internationaal recht aan Nederland is toegewezen.
  • Ook wordt geanticipeerd op een wijziging van een belastingverdrag in situaties dat Nederland aanvullende afspraken maakt over het heffingsrecht ter zake van het loon dat kan worden toegerekend aan thuiswerkdagen. Dit heeft tot gevolg dat als Nederland als “werkstaat” op grond van een aangepast belastingverdrag toch een heffingsrecht heeft over de in het woonland gewerkte thuiswerkdagen, Nederland dat heffingsrecht in alle situaties kan effectueren.
  • In een aangekondigde tweede nota van wijziging op het Belastingplan 2025 worden maatregelen opgenomen die in augustus 2024 niet tijdig voor het aanvragen van advies van de Raad van State afgerond waren. Het gaat om de versobering van de 30%-regeling uit het Belastingplan 2024 (’30-20-10-regeling’) die grotendeels wordt teruggedraaid en de maximale onbelaste vergoeding die op een constant forfait van 27% wordt gesteld per 1 januari 2027. In de jaren 2025 en 2026 geldt voor alle ingekomen werknemers een percentage van 30%. Verder wordt de salarisnorm verhoogd van € 46.107 naar € 50.436 (prijzen 2024) en de salarisnorm voor ingekomen werknemers jonger dan 30 jaar met een mastergraad van € 35.048 naar € 38.338 (prijzen 2024). Voor ingekomen werknemers die vóór 2024 de 30%-regeling hebben toegepast geldt respecterend overgangsrecht. Voor hen blijft tot het einde van de looptijd een percentage van 30% gelden en de oude (geïndexeerde) salarisnormen.

[nieuwsbron]

Overige Fiscale Maatregelen 2025

  • Fiscale premiegrens ouderdomspensioen en partnerpensioen bij overlijden op of na pensioendatum: met de voorgestelde wijziging wordt wettelijk vastgelegd dat de rendementsverwachting over een looptijd van zestig jaar moet worden berekend. Voorgesteld wordt de voorgestelde wijziging terug te laten werken tot en met 1 oktober 2024.
  • Wijziging ‘Staat der Nederlanden’ in de Wet LB 1964: de in art. 2 lid 3 en 26b Wet LB 1964 opgenomen verwijzing naar ‘in dienstbetrekking bij de Staat der Nederlanden’ wordt vervangen door een verwijzing naar ‘in dienstbetrekking bij een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon’. Door deze wijziging vallen dienstbetrekkingen bij Nederlandse universiteiten en lagere overheden ook onder deze bepalingen.
  • Wijzigingen in voorwaarden voor internationale waardeoverdracht van pensioen: als gevolg van uitspraken van het Hof van Justitie EU van 16 november 2023, V-N 2024/2.3 en V-N 2024/2.4 komen twee voorwaarden die Nederland stelt aan een internationale waardeoverdracht van pensioen te vervallen. Het Hof ziet deze namelijk als belemmering voor het vrije verkeer van werknemers. Het betreft de voorwaarde dat de buitenlandse pensioenuitvoerder de aansprakelijkheid moet aanvaarden in een overeenkomst met de Nederlandse Belastingdienst of zekerheidsstelling moet worden verleend en het verbod op ruimere afkoopmogelijkheden in het buitenland.

[nieuwsbron]

Fiscale Verzamelwet 2025

  • Lijfrenten en pensioenen in de Wet IB 2001 en de Wet LB 1964. Het voorstel bevat de volgende vooral technische aanpassingen voor lijfrente en pensioenen:
    • Legataris als begunstigde bij de lijfrenterekening, het lijfrentebeleggingsrecht en bij de oudedagsverplichting.
    • Voorkomen boxsplitsing van oude lijfrenten als gevolg van arresten Hoge Raad van 13 juli 2018, waaronder ECLI:NL:HR:2018:1199, BNB 2019/106.
    • Geen revisierente bij afkoop van een lijfrente over het onbelaste deel.
    • Bij een onregelmatige handeling ten aanzien van een nettolijfrente gelden de fiscale gevolgen slechts voor het gedeelte van de nettolijfrente waarbij sprake is van een onregelmatige handeling.
    • Voorkomen toepassen vrijstelling op rentebestanddeel oud pensioen als gevolg van arrest Hoge Raad van 18 oktober 2019, ECLI:NL:HR:2019:1596, V-N 2019/51.10.
    • Voorkomen belastingafstel bij niet-reguliere afwikkeling pensioen of loonstamrecht in eigen beheer of oudedagsverplichting.
  • Aanpassing delegatiebepaling wet vermindering afdracht loonbelasting en PVV. Met deze aanpassing wordt de mogelijkheid geregeld om naast de percentages ook de grens tussen de eerste en tweede schijf van de S&O-percentages aan te passen om het budget en het beroep op de regeling beter op elkaar aan te laten sluiten.

[nieuwsbron]

------------

Lees ook de wijzigingen uit het belastingpakket 2025 in de:

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Pensioenen

Dossiers: Prinsjesdag 2024

224

Gerelateerde artikelen