In dit artikel staan alle wijzigingen in de milieuheffingen uit het belastingpakket 2025 per wetsvoorstel.

Belastingplan 2025

  • De energiebelasting op aardgas tot een verbruik van 170.000 m3 wordt verlaagd met 2,8 cent per m3 in 2025, oplopend naar 4,8 cent per m3 in 2030 (prijspeil 2024).
  • De belastingvermindering energiebelasting wordt met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2024 met 3 cent (exclusief BTW) verhoogd (zie ook het besluit in V-N 2024/10.19). Dit gebeurt naar aanleiding van het amendement Omtzigt op het Belastingplan 2024 (36418, nr. 27; V-N 2023/50.29) dat het verlaagde energiebelastingtarief voor walstroom in tien jaar afbouwt naar het tarief in de derde schijf elektriciteit.
  • Waterstofverbruik in energetische processen wordt met ingang van 1 januari 2026 in de energiebelasting tegen een apart tarief belast.
  • Het kabinet stelt voor de reductieopgave voor afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s) als gevolg van de CO2-heffing industrie te vergroten door de hoeveelheid beschikbare dispensatierechten voor het jaar 2030 te verminderen met 1 Mton. Deze beoogde aanscherping wordt bereikt met het voorstel tot introductie van een correctiefactor voor AVI’s (hierna: AVI-correctiefactor).
  • De vrijstellingen voor duaal gebruik van kolen en non-energetisch gebruik van kolen worden per 2027 afgeschaft. Dit voorstel was oorspronkelijk een onderdeel van het wetsvoorstel fiscale klimaat maatregelen industrie en elektriciteit (36432; V-N 2023/46.17) dat is verworpen door de Eerste Kamer;
    • Er worden enkele verbeteringen aangebracht in de CO2-heffing glastuinbouw. Door middel van een wijziging van de Wet Fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw (V-N 2024/4.3.11) wordt het nieuw vastgestelde tarief van de CO2-heffing glastuinbouw opgenomen in de Wbm. Er wordt voorgesteld om het bindingscriterium te vervangen door de eis dat ten minste 75% van de met aardgas opgewekte warmte direct of indirect wordt getransporteerd naar één of meer glastuinbouwbedrijven. Ook wordt de aangiftetermijn voor de CO2-heffing glastuinbouw gesteld op ten minste drie maanden na het einde van het tijdvak waarover aangifte wordt gedaan.

[nieuwsbron]

Overige Fiscale Maatregelen 2025

  • Begripsbepaling afvalverbrandingsinstallatie verbranding stedelijk afval: in het kader van CO2-heffing wordt expliciet gemaakt dat als een broeikasgasinstallatie tevens een afvalverbrandingsinstallatie is, de regels voor een afvalverbrandingsinstallatie van toepassing zijn.
  • Verduidelijking in-/uitmethode afvalstoffenbelasting: het voorstel moet de bedoeling van de wet duidelijker in de wet tot uitdrukking te brengen door expliciet te bepalen dat de vermindering niet mag worden toegepast op stoffen die na verbranding de inrichting via de schoorsteen hebben verlaten.
  • Wijziging wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw: de grens voor de twee verschillende energiebelastingregimes voor installaties voor elektriciteitsopwekking worden in overeenstemming gebracht met het totaal opgesteld elektrisch vermogen van niet meer dan of meer dan 20 megawatt.
  • Begripsbepaling EAN-code in de Wet belastingen op milieugrondslag: in de aangekondigde nota van wijziging op het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2025 wordt voorgesteld de begripsbepaling voor de zogenoemde EAN-code op te nemen in de Wet belastingen op milieugrondslag. Dit is met het oog op de mogelijke toekomstige inwerkingtreding van het wetsvoorstel Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet).

[nieuwsbron]

---------------

Lees ook de wijzigingen uit het belastingpakket 2025 in de:

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Milieuheffingen

Dossiers: Prinsjesdag 2024

42

Gerelateerde artikelen