In dit artikel staan alle wijzigingen op het gebied van vastgoed en eigen woning uit het belastingpakket 2025 per wetsvoorstel.

Belastingplan 2025

  • Er wordt verduidelijkt dat huurderslasten voor de niet-onzelfstandige werkruimte in een als ondernemingsvermogen geëtiketteerde woning niet-aftrekbaar is. Zie ook Hof Arnhem-Leeuwarden van 29 november 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:9544, V-N 2017/14.15.
  • Met ingang van 1 januari 2025 wordt een anti-fragmentatiemaatregel opgenomen in de earningsstrippingmaatregel voor vastgoedlichamen met (aan derden) verhuurd vastgoed. De aftrekruimte van de earningsstrippingmaatregel wordt vanaf dan voor vastgoedlichamen met aan derden verhuurd vastgoed buiten toepassing gelaten.
  • De kavelruilvrijstelling in de overdrachtsbelasting is niet langer van toepassing op de verkrijging van een woning, inclusief rechten, de ondergrond en eventuele aanhorigheden daarbij, met uitzondering van agrarische bedrijfswoning. De kavelruilvrijstelling is niet meer van toepassing op de verkrijging van een andere opstal dan een woning inclusief de ondergrond en rechten waaraan die opstal is onderworpen en tot die opstal behorende aanhorigheden (andere opstal), tenzij die geheel of nagenoeg geheel ten behoeve van de landbouw (agrarisch) bedrijfsmatig geëxploiteerd wordt (de landbouweis). Voor de opstallen die wél voldoen aan de landbouweis en daardoor in aanmerking komen voor de kavelruilvrijstelling, geldt dat de bedrijfsmatig agrarische exploitatie gedurende ten minste tien jaar na de verkrijging als zodanig moet worden voortgezet (de voortzettingseis). Als niet aan de voortzettingseis wordt voldaan is ten aanzien van de verkrijging van die opstal(len) die niet langer aan de landbouweis voldoet of voldoen alsnog overdrachtsbelasting verschuldigd. Een vergelijkbare eis geldt ook voor de agrarische bedrijfswoning. Overdrachtsbelasting is niet alsnog verschuldigd indien niet aan de voortzettingseis wordt voldaan als gevolg van het feit dat een opstal door overheidsingrijpen aan de landbouw wordt onttrokken ten behoeve van de ontwikkeling en instandhouding van natuur en landschap. Voor onbebouwde grond geldt de landbouweis (en daarmee de voortzettingseis) niet.
  • Er wordt een aftrekherziening op bepaalde onroerende investeringsdiensten voorgesteld. Hiermee wil het kabinet met name short-staystructuren bestrijden. De herzieningsregeling zoals die al geldt voor (on)roerende investeringsgoederen wordt uitgebreid naar diensten aan onroerende zaken van tenminste € 30.000, zoals verbouwingen en groot onderhoud. De herzieningstermijn is vijf jaar. De eerder toegepaste BTW-aftrek wordt elk jaar, telkens voor 1/5 deel, vergeleken met het gebruik van de dienst in dat jaar. Er is overgangsrecht opgenomen in de vorm van een uitgestelde inwerkingtreding per 1 januari 2026.
  • Voorgesteld wordt het verlaagde BTW-tarief voor het verstrekken van logies binnen het kader van het hotel-, pension- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar slechts voor een korte periode verblijf houden (hierna: logies) en voor bepaalde culturele goederen en diensten af te schaffen met ingang van het jaar 2026. Het huidige lage BTW-tarief voor kampeerterreinen blijft behouden en is uitgezonderd van de verhoging. Verder gaat een uitzondering gelden voor het verlenen van toegang tot attractieparken, speel- en siertuinen, en andere dergelijke primair en permanent voor vermaak en dagrecreatie ingerichte voorzieningen, circussen, dierentuinen en bioscopen. Er is een overgangsbepaling in het wetsvoorstel opgenomen. Die bepaling regelt dat ten aanzien van de posten waarvoor het BTW-tarief met dit voorstel worden verhoogd het BTW-tarief geldt van het moment waarop de prestatie wordt verricht.
  • In een aangekondigde tweede nota van wijziging op het Belastingplan 2025 worden maatregelen opgenomen die in augustus 2024 niet tijdig voor het aanvragen van advies van de Raad van State afgerond waren. Een daarvan is de verlaging van het algemene tarief overdrachtsbelasting. Er komt namelijk een nieuw en gunstiger algemeen woningtarief van 8% in de overdrachtsbelasting. Met ingang van 1 januari 2026 wordt het algemeen tarief voor woningen verlaagd van 10,4% naar 8%. Dit nieuwe tarief is van toepassing op alle verkrijgingen van woning, met uitzondering van situaties waarin het bestaande verlaagd tarief van 2% of een vrijstelling, zoals de startersvrijstelling, geldt.

[nieuwsbron]

Fiscale Verzamelwet 2025

  • Uitzondering sleutelovereenkomst als verkrijging economisch eigendom. Met het voorstel wordt bewerkstelligd dat een sleutelovereenkomst niet leidt tot een verkrijging van economische eigendom indien wordt voldaan aan drie cumulatieve voorwaarden:
    1. De verkrijging moet plaatsvinden in samenhang met de obligatoire overeenkomst waaraan het recht op levering wordt ontleend;
    2. De levering van de woning moet binnen zes maanden na het ingaan van de sleutelovereenkomst plaatsvinden;
    3. Op de verkrijging van de woning is de startersvrijstelling of het overdrachtsbelastingtarief van 2% van toepassing.
  • Uitbreiding van de startersvrijstelling en verlaagd tarief overdrachtsbelasting. De voorgestelde wijziging leidt ertoe dat natuurlijke personen die (al dan niet gedeeltelijk) alleen de economische eigendom verkrijgen van een woning die ze zelf bewonen of gaan bewonen het verlaagd tarief overdrachtsbelasting of de startersvrijstelling kunnen toepassen.
  • VoV-vrijstelling voor aanhorigheden. Op verkrijgingen (terugkopen) van woningen in het kader van ‘verkoop onder voorwaarden’ (VoV) kan vanaf 1 januari 2022 onder voorwaarden de zogenoemde VoV-vrijstelling worden toegepast. Met deze wijziging wordt hersteld dat onbedoeld de aanhorigheden bij woningen niet onder de VoV-vrijstelling kunnen vallen. Als gevolg van deze aanpassing is de vrijstelling voortaan ook van toepassing op de tot de woning behorende aanhorigheden die tegelijk met de woning worden verkregen, zoals een schuur of een garagebox.

[nieuwsbron]

-----------------

Lees ook de wijzigingen uit het belastingpakket 2025 in de:

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Belastingen van rechtsverkeer

Dossiers: Prinsjesdag 2024

493

Gerelateerde artikelen