Het Register Belastingadviseurs (RB) is "bijzonder teleurgesteld" dat het kabinet de drempel van € 1.000.000 van de generieke renteaftrekbeperking (earningsstrippingregeling) voor vastgoedlichamen per 1 januari 2025 volledig laat vervallen. De grootste beroepsorganisatie van mkb-adviseurs hoopt dat het kabinet de eerdere gedane aanbevelingen van het RB alsnog wil overnemen. 

De afgelopen jaren wordt met name ten aanzien van verhuurd vastgoed ingespeeld op een optimaal gebruik van de aftrekruimte door rentesaldi van belastingplichtigen te verdelen over verschillende vennootschappen. Hierdoor blijft de fiscaal ongelijke behandeling van
eigen vermogen en vreemd vermogen voor deze belastingplichtigen in stand. Als antifragmentatiemaatregel is daarom in het Belastingplan 2025 voorgesteld om met ingang van 1 januari 2025 de aftrekruimte van de earningsstrippingmaatregel voor vastgoedlichamen met (aan derden) verhuurd vastgoed buiten toepassing te laten.

Het grootste bezwaar van het RB is dat de maatregel kleine beleggers en wellicht ook het mkb treffen met een grote lastenverzwaring en dat het voorstel leidt tot aanzienlijke administratieve overdaad. Om deze bezwaren weg te nemen doet de beroepsvereniging drie aanbevelingen om de fiscaalrechtelijke vormgeving van de maatregel aan te passen:

  1. Pas voor de renteaftrekbeperking voor vastgoedlichamen een drempel toe van € 100.000 in plaats van € 1.000.000;
  2. Merk familieleden niet aan als derden;
  3. Merk vennootschappen waarin een direct of indirect of zijdelings belang bestaat van ten minste 5 procent in plaats van een derde deel niet aan als derden.

Het RB is daarentegen wel "blij" met de verhoging van het percentage van 20% naar 25%. Met deze verhoging kunnen bedrijven meer rente in aftrek op de winst brengen. Hiermee wordt de verlaging van 2022 deels weer teruggedraaid.

Bron: RB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

128

Gerelateerde artikelen