Het wetsvoorstel Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen introduceert een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandige ondernemers (IB-ondernemers). Als reactie op de internetconsultatie over de wet vraagt het Register Belastingadviseurs (RB) aandacht voor een gelijk speelveld waarbij de dga die niet verzekerd is voor de
werknemersverzekeringen ook onder de wet zou moeten vallen. "Het voorkomt dat ondernemers hun IB-onderneming om die reden omzetten in een bv-vorm."

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs het conceptvoorstel Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (Wet BAZ) ter internetconsultatie aangeboden. Deze consultatie is op 23 juli jl. gesloten. De 'kring van verzekerden' beperkt zich tot ondernemers die winst uit onderneming in de zin van de Wet IB 2001 genieten. Daarmee vallen resultaatgenieters (‘freelancers’) en dga's buiten de kring. Als argument voor de uitsluiting geeft de wetgever aan dat de dga gemiddeld genomen een hoger inkomen verwerft en/of vermogender is zodat een BAZ minder nodig is.

Volgens het RB gaat dat argument niet op omdat voor de IB-ondernemer de hoogte van het inkomen en het vermogen geen relevante factor zijn voor het verzekerd zijn onder de BAZ. Daarom zou de beroepsverenging graag zien dat de dga, die niet voor de werknemersverzekeringen verzekerd is,  tot de in artikel 9 van het wetsvoorstel gedefinieerde kring der verzekerden te rekenen. Als heffingsgrondslag zou kunnen worden aangesloten bij het door de dga te genieten gebruikelijk loon ex artikel 12a van de Wet op
de loonbelasting 1964. Omwille van de eenvoud zou de heffing op gelijke wijze kunnen gebeuren als voor de IB-ondernemer via een op te leggen aanslag.

Ook ten aanzien van het arbeidsongeschiktheidscriterium en de fiscale aftrekbaarheid premie en belastbaarheid uitkeringen doet het RB suggesties. In zijn algemeenheid is het RB ervan overtuigd dat het invoeren van een basisverzekering tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen een goed idee is. Sylvester Schenk, Fiscaal Directeur van het RB: “Het wetsvoorstel dat ter consultatie voorligt is een goede eerste aanzet. Zeker ook door de relatief eenvoudige opzet voor deze complexe materie."

Het volledige commentaar van het RB is in pdf te lezen.

Bron: RB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid arbeidsongeschiktheid

480

Gerelateerde artikelen