In april 2024 is het ministerie van Financiëneen pre-consultatie ‘direct aanpassen’ gestart waarin ideeën zijn gedeeld om het voor burgers en bedrijven eenvoudiger te maken om onjuistheden bij de heffing van belasting te herstellen. Het Register Belastingadviseurs (RB) vindt dat 'direct aanpassen' zeker voorziet in een behoefte om fouten in een aangifte eenvoudig en zonder formele bezwaarprocedure te kunnen herstellen maar heeft wel bedenkingen bij het afschaffen van het nieuwfeitvereiste. 

Al meer dan honderd jaar dient de belastinginspecteur voor navordering van belasting over een zogenoemd nieuw feit te beschikken. Hieraan ligt de breed gedragen gedachte ten grondslag dat de belastingplichtige behoort te worden beschermd tegen fouten van de inspecteur die bij een zorgvuldige wijze van aanslagregeling redelijkerwijs hadden kunnen worden voorkomen. Het RB wijst er in dit verband op dat afschaffing van het nieuwfeitvereiste een prikkel wegneemt voor de Belastingdienst om op een behoorlijk niveau toezicht vooraf te realiseren.

Bovendien worden in de pre-consultatie geen argumenten naar voren gebracht waarom het beginsel dat ieder de belasting betaalt die hij volgens de wet is verschuldigd (het rechtsgelijkheids- of legaliteitsbeginsel) voorrang moet krijgen boven de rechtszekerheid die de belastingplichtige aan de aanslag mag ontlenen (het rechtszekerheidsbeginsel). Daarnaast vermeldt de beleidsrichting niet in hoeveel gevallen de fiscus achter het net vist omdat geen sprake is van een nieuw feit en evenmin welk bedrag aan misgelopen belastinginkomsten daarmee zou zijn gemoeid.

Het RB verzoekt daarom om dat deel van het voorstel te heroverwegen en beveelt aan het waarom van de afschaffing nader toe te lichten. Het complete commentaar is te lezen op de website van de broepsorganisatie (pdf).

Bron: RB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

202

Gerelateerde artikelen