Het Register Belastingadviseurs (RB) raadt belastingadviseurs aan om in overleg met hun cliënten een bezwaarschrift te overwegen tegen de zogenoemde villabelasting. Er is namelijk een kans dat het toptarief van het eigenwoningforfait strijdig is met het eigendomsrecht. "Dit in verband met de zorgplicht die geldt voor fiscaal dienstverleners", zegt directeur fiscale zaken van het RB, Sylvester Schenk, in het FD.

Afgelopen weekend meldde de krant dat de hogere bijtelling voor duurdere huizen in box 1 van de inkomstenbelasting onder vuur ligt. Doordat de huizenprijzen sneller zijn gestegen dan de indexering van de woningwaarde voor het eigenwoningforfait is de villabelasting waarschijnlijk strijdig met het Europees recht.

Als de Hoge Raad net als in het box 3-dossier ook de villabelasting niet conform het eigendomsrecht verklaart, moeten belastingplichtigen op tijd bezwaar maken als zij in aanmerking willen komen voor een eventuele belastingteruggave. Bij de box 3-heffing bleken immers alleen de 60.000 bezwaarmakers de te veel betaalde belasting terug te krijgen. Zo’n 1,5 miljoen belastingplichtigen die geen bezwaar indienden, hebben (voorlopig) het nakijken. Binnenkort laat de Hoge Raad weten of zij alsnog ergens aanspraak op kunnen maken.

De Belastingdienst zegt dat zo'n 3,1 miljoen aanslagen zijn aangehouden over de afgelopen drie jaar. Eigenaren van duurdere huizen in deze groep zouden alsnog in het geweer kunnen komen tegen de villabelasting voor 2021, 2022 en 2023. "Hoe de Hoge Raad de villabelasting gaat beoordelen valt moeilijk te voorspellen. Maar wie geen bezwaar maakt, valt sowieso buiten de boot", schrijft de krant.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

59

Gerelateerde artikelen