Het Register Belastingadviseurs waarschuwt voor overkill van de door het kabinet aangekondigde earningsstrippingmaatregel voor vastgoedlichamen en komt met een aantal aanbevelingen. Het kabinet heeft onder meer in de Voorjaarsnota’s van 2023 en 2024 het voornemen opgenomen om de drempel van € 1 mln. in de earningsstrippingmaatregel voor vastgoedlichamen met (aan derden) verhuurd vastgoed buiten toepassing te laten met ingang van 1 januari 2025.

Het RB vreest dat deze maatregel leidt tot ernstige overkill voor kleine vastgoedvennootschappen en vooral ook binnen het midden- en kleinbedrijf. Kleine vastgoedvennootschappen zouden de dupe worden van een bestrijding van een constructie die door grote vastgoed-bv’s wordt toegepast, terwijl deze kleine vastgoedvennootschappen niet in het vizier liggen. Het RB staat achter de anti-fragmentatiemaatregel die het kabinet voorstaat. Maar dan wel alleen de personen raken, die er daadwerkelijk misbruik van maken.

Het RB doet daarom een drietal aanbevelingen voor de fiscaalrechtelijke vormgeving van deze maatregel:

  1. pas voor de renteaftrekbeperking een drempel toe van € 100.000 in plaats van € 1.000.000;
  2. merk familieleden niet aan als derden;
  3. merk vennootschappen waarin een direct of indirect of zijdelings belang bestaat van ten minste 5 procent in plaats van een derde deel niet aan als derden.

Lees het hele commentaar.

Bron: Register Belastingadviseurs

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

392

Gerelateerde artikelen