Het Register Belastingadviseurs (RB) constateert dat in het Belastingplan 2025 veel wijzigingen in belastingwetgeving uit het verleden worden herroepen. Dit zogenaamde ‘jojobeleid’ gaat volgens het RB ten koste van een stabiel belastingklimaat. De beroepsvereniging roept het kabinet dan ook op om de komende jaren consistente belastingwetgeving te waarborgen, zodat ondernemers in de toekomst na hun investeringsbeslissingen niet verrast worden.

Verder stelt het RB nogmaals voor om de aangekondigde anti-fragmentatiemaatregel voor vastgoedlichamen aan te passen. In het Belastingplan 2025 is opgenomen dat de drempel van € 1 miljoen in de renteaftrekbepaling art. 15b Wet VPB 1969 wordt afgeschaft voor vastgoedlichamen om opknippen in de toekomst te voorkomen. Het schrappen van de drempel raakt de kleine belegger veel harder dan grote beleggers, aldus het RB. De maatregel zorgt er namelijk voor dat minder rente aftrekbaar is waardoor de BV meer vennootschapsbelasting moet betalen. Dit betekent dat de BV minder ruimte overhoudt voor het betalen van rente en aflossing en moeilijker nieuwe investeringen in vastgoed kan financieren. Daarnaast betekent minder liquiditeitsruimte dat onderhoud of verduurzaming door de BV wordt uitgesteld en wellicht zelfs afgesteld. De anti-fragmentatiemaatregel heeft daarmee een negatieve impact op de vastgoedmarkt en vooral op de woningmarkt.

De drie eerder door het RB gepubliceerde aanbevelingen zijn:

  1. pas voor de renteaftrekbeperking voor vastgoedlichamen een drempel toe van € 100.000 in plaats van € 1.000.000;
  2. merk familieleden niet aan als derden;
  3. merk vennootschappen waarin een direct of indirect of zijdelings belang bestaat van ten minste 5 procent in plaats van een derde deel niet aan als derden.

Bron: Register Belastingadviseurs

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Vennootschapsbelasting

276

Gerelateerde artikelen