Gezien de financiële, economische en sociale banden tussen Nederland en Duitsland, kunnen de fiscale ontwikkelingen in Duitsland van groot belang en een inspiratie zijn voor de Nederlandse fiscale praktijk, zo stellen de Nederlandse fiscalisten Frank Elsweier en Ton Stevens. In een overzichtelijk artikel in het Weekblad fiscaal recht beschrijven zij de relevante fiscale actualiteit in Duitsland.

In het afgelopen halfjaar zijn er diverse fiscale wetten in Duitsland van kracht geworden, waaronder het Wachstumschancengesetz ('Groeikansenwet') en de Pijler 2-implementatiewet.

Het Wachstumschancengesetz biedt een (tijdelijke) lastenverlichting voor het Duitse bedrijfsleven, door de mogelijkheden van degressieve afschrijving, willekeurige afschrijvingen en verruiming van de verliesverrekeningsregels. Het oorspronkelijke wetsvoorstel is aangekondigd als de grootste hervorming van de vennootschapsbelasting sinds 2008, maar uiteindelijk is er volgens de auteurs niet veel van overgebleven. "Niettemin bevat de wet in zijn eindversie nog een aantal interessante punten ter vergelijking met de Nederlandse fiscale wetgeving", aldus Elsweier en Stevens.

Daarnaast heeft Duitsland de Pijler 2-implementatierichtlijn net als Nederland via een aparte winstbelasting (Mindeststeuergesetz) ingevoerd, waarbij de tekst van de richtlijn haast woordelijk wordt gevolgd. In het kielzog van deze implementatie heeft Duitsland eindelijk het percentage 'laagbelast' in de Duitse CFC-wetgeving verlaagd naar 15 procent. Hierdoor zal het belang van de Duitse CFC-wetgeving vermoedelijk aanzienlijk afnemen, zo verwachten de fiscalisten.

Het artikel bevat verder de volgende onderwerpen: de earningsstrippingmaatregel, het belastingverdrag Nederland-Duitsland (o.a. thuiswerkers) en de kennisgroepstandpunten over de verdragstoepassing met Duitsland, voorkoming van dubbele belasting en een aantal over kwalificatie van vermogens- en rechtsvormen.

Frank Elsweier is universitair docent en onderzoeker bij het Fiscaal Instituut van Tilburg University en werkzaam bij Bureau Vaktechniek van EY. Ton Stevens is hoogleraar vennootschapsbelasting bij Tilburg University en of counsel bij Loyens & Loeff te Rotterdam.

----------------------------------------

Het artikel van Elsweier en Stevens onder de titel 'Fiscale ontwikkelingen in Duitsland in het licht van economische groeikansen' (WFR 2024/206) is te lezen op het informatieplatform InView (login vereist).

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

2

Gerelateerde artikelen