De vorming van een nieuwe landelijke regering in België is vastgelopen. Formateur De Wever heeft zijn opdracht teruggegeven aan de koning. Struikelblok in de formatie is een meerwaardebelasting op de winst bij verkoop van aandelen.

De gesprekken over een nieuwe Belgische regering verlopen sinds de verkiezingen van 9 juni 2024 zeer moeizaam. De linkse en rechtse partijen uit zowel het Franstalige als Nederlandstalige deel van het land worden het maar niet eens. De onenigheid gaat onder meer over hoe de allerrijkste Belgen meer belasting zouden moeten betalen. Een belastingverhoging is volgens de partijen nodig, want de Belgische staatsschuld is torenhoog. Maar of dat bijvoorbeeld via een meerwaardebelasting moet op de winst bij verkoop van aandelen of op een andere manier blijft onduidelijk.

De Wever onderhandelde de afgelopen tijd met linkse en rechtse partijen uit het Franstalige en Nederlandstalige deel van het land. Hij staat zelf aan het hoofd van de Vlaams-nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en is burgemeester van Antwerpen. 

Koning Filip overlegt nu met de voorzitters van de vijf partijen die deelnamen aan de onderhandelingen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Internationaal belastingrecht

82

Gerelateerde artikelen