Robert Lucassen (midden) ontvangt de prijs uit handen van LTB-redacteur Fons Overwater (rechts) en uitgever Chris Gijsbers (links).

Met een artikel over het Didam-arrest is juridisch adviseur Robert Lucassen 'Auteur van het jaar 2022' geworden van het Land- en Tuinbouw Bulletin (LTB). Hij sleepte deze 'LTB award' binnen door actueel, diepgravend, overzichtelijk, uitgebreid maar toch ‘to the point’ te schrijven over dit belangrijke arrest voor gronduitgiften door de overheid. 

De jury is vol lof over de praktische bruikbaarheid van Lucassen' artikel voor iedereen die wel eens wat met grond doet of wil gaan doen in relatie tot een overheid: "Het artikel is niet alleen van groot belang voor alle overheden, agrarische bedrijven en projectontwikkelaars, maar ook voor bedrijfskundigen, notarissen en juristen", zo staat te lezen in het juryrapport.

Lucassen weet bovendien, zo vindt de jury, de zeer complexe juridische, bestuurlijke, economische en maatschappelijke problematiek van gronduitgiften voor en na het Didam-arrest in al zijn verschillende vormen en hoedanigheden op een prettig leesbare en systematisch overzichtelijke wijze over te brengen op de lezer. "Het artikel leest bijzonder vlot." De redactie en uitgever stellen het artikel van Lucassen gratis ter beschikking via een download (pdf).

Vanaf dit jaar worden ook de plaatsen 2 en 3 bekendgemaakt. Op de tweede plaats is geëindigd Jeroen Boele voor het artikel 'Economische en fiscale aandachtspunten van melkcertificaten FrieslandCampina' (LTB 2022/22). De derde plek is voor Anita van Bavel met het artikel 'Hoofdlijnen Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties' (LTB 2022/40).

Nominaties en toekenning van de prijs gebeuren in een 'niet-openbare selectieprocedure' door de redactie in samenwerking met de uitgever. De volgende criteria worden daarbij gehanteerd:

  • inspelend op een actuele ontwikkeling, (commercieel) belang voor de (agro) praktijk;
  • groot belang voor minimaal één agro-sector;
  • rechtsgebied overstijgend (dus breder dan uitsluitend het agro fiscale recht) of een specifiek onderdeel diepgaand behandelend of een combinatie van beide;
  • bijdrage leverend aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, rekening houdend met de effecten van bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij; en
  • vernieuwend ten opzichte van de reeds aanwezige literatuur en onderzoeken.

Vorige jaren is deze prijs onder meer uitgereikt aan Jeroen Rheinfeld (over verkaveling) en Hanna Zeilmaker (over onteigening en windturbines).

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Verbintenissenrecht

Dossiers: Agro

70

Gerelateerde artikelen