Een omstreden deal van Shell met de Belastingdienst kostte de schatkist vorig jaar 893 miljoen euro. Dat berekende Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) op basis van het dividend dat het olie- en gasbedrijf vorig jaar uitkeerde. Volgens Somo liep de Staat van 2005 tot en met 2017 al meer dan 7 miljard euro aan dividendbelasting mis.
Toen Shell de Britse en Nederlandse delen in 2004 samenvoegde en het hoofdkantoor in Nederland vestigde, maakte het afspraken met de Belastingdienst. Om te voorkomen dat Britse aandeelhouders in Nederland dividendbelasting moeten betalen, werd een constructie bedacht waarbij het dividend voor hen via een trust op Jersey wordt geleid.
De belastingafspraak van Shell ligt sinds vorig jaar onder vuur. Toen zette hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam grote vraagtekens bij de rechtsgeldigheid van die zogeheten ruling. De precieze inhoud van de afspraak is echter geheim, zodat die niet gecontroleerd kan worden.
Shell laat in een verklaring weten afstand van het rapport te nemen omdat dit "uitgaat van een verkeerde veronderstelling". Volgens de onderneming heeft de schatkist "juist baat bij Shell".
Openbaarmaking rulings
Onlangs bleek uit het jaarverslag 2018 van het rulingteam van de Belastingdienst dat er in 2018 507 rulings (ATR's) werden afgegeven, bijna 150 meer dan het jaar daarvoor. "Het internationale bedrijfsleven is spekkoper bij dit kabinet", reageert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer op die stijging in de Telegraaf. "De Belastingdienst is er om belasting te innen, niet om bedrijven te helpen met ontwijken."
Bij de Belastingdienst zegt een woordvoerder echter dat de afspraken niet gaan over belastingkortingen, zoals in de oppositie wordt gesuggereerd, maar vooral over het vooraf bieden van duidelijkheid aan bedrijven. Bovendien wordt de stijging veroorzaakt door een aanpassing en een aanscherping van de regels voor houdstercoöperaties per 1 januari 2018. Bestaande rulings kwamen hierdoor te vervallen.
In de oppositie is men er niet gerust op. SP-leider Marijnissen reageert teleurgesteld op de reactie van Shell dat het rapport van Somo uitgaat van een verkeerde veronderstelling. "Voor Shell geldt het motto ’steeds minder belasting en steeds minder privileges’, terwijl het voor gewone mensen andersom is", zegt zij in de krant.
Vanaf juli maakt staatssecretaris Snel (Financiën) de rulings in beperkte vorm openbaar. Er wordt dan een samenvatting van gepubliceerd. Maar dat geldt alleen voor nieuwe afspraken.
Bron: ANP