Door de lage olieprijzen en de COVID-19-uitbraak is Rusland op zoek naar manieren om de staatskas aan te vullen. Een van de crisismaatregelen komt van president Vladimir Poetin zelf. Het gaat om een belasting van 15% op alle rente- en dividendbetalingen die Rusland verlaten om zo kapitaaluitstroom te ontmoedigen. Een van de hindernissen die de Russen moeten nemen om deze maatregel goed uit te voeren is de herziening van het belastingverdrag met Nederland.

Dat meldt het persbureau Reuters. De brief van de Russen met het verzoek viel afgelopen dinsdag op de deurmat van Financiën aan het Haagse Korte Voorhout. Nederland heeft een uitgebreid netwerk van bilaterale belastingverdragen over de hele wereld waardoor ons land een belangrijk knooppunt is voor multinationals die hun winst verschuiven naar lagere belastingjurisdicties. Verschillende Russische bedrijven maken gebruik van dat netwerk door zich in Nederland te registreren, waaronder internetgigant Yandex en de X5 winkelgroep.

Wanneer de beoogde herziening van het verdrag met Nederland doorgaat levert dat een pijnlijke situatie op voor Russische bedrijven met financiële centra in Nederland. De verwachting is echter dat er uitzonderingen worden gemaakt voor bepaalde beursgenoteerde Nederlandse bedrijven en dat de Russen bereid zijn tot een compromis over de handel in bedrijfsobligaties.

Poetin waarschuwde in maart dat Rusland zich eenzijdig zou terugtrekken uit fiscale overeenkomsten wanneer hij zijn beoogde crisismaatregel niet kan uitvoeren. Cyprus, Malta en Luxemburg hebben eenzelfde brief gekregen als Nederland, zo schrijft Reuters.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Dossiers: Corona

5

Gerelateerde artikelen