Het demissionaire kabinet werkt aan een nieuw plan om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt, belooft minister-president Mark Rutte. Hij begrijpt dat de verlenging van de coronamaatregelen tot zeker 20 april "een enorme domper" is voor ondernemers die het water "financieel en emotioneel" toch al aan de lippen staat.
Het kabinet heeft al vele tientallen miljarden gestoken in steunpakketten om getroffen bedrijven overeind te houden en banen te behouden. Het zal ook de komende tijd blijven kijken wat daarvoor nodig is, nu horecagelegenheden langer dicht moeten blijven en bijvoorbeeld winkels langer te maken hebben met forse beperkingen. "We zeggen straks niet ineens: U zoekt het maar uit", verzekert Rutte.
Ondanks de steunpakketten heeft de crisis al diepe gaten geslagen in de reserves van veel ondernemingen. Sommige bedrijven hebben zich diep in de schulden moeten steken om het hoofd boven water te houden. Daarom werken de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Bas van 't Wout (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) samen met vakbonden en werkgeversorganisaties aan een plan om bedrijven verder te helpen.
Onder anderen president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) pleitte herhaaldelijk voor kwijtschelding van de belastingschulden die bedrijven hebben opgebouwd doordat zij vorig jaar uitstel hebben gekregen van hun fiscale verplichtingen. Rutte was daar toen nog niet enthousiast over, en waarschuwt ook nu dat daar "veel haken en ogen" aan zitten. Maar "naar alles wordt gekeken".
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen
Dossiers: Corona