Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes leidt tot twijfels bij de Raad van State, maar ook bij de Belastingdienst zelf. Vooral de uitzonderingen zorgen voor onduidelijkheid. Is er een duidelijk verschil tussen een tent die je zelf moet opbouwen of een tent die er al staat, vraagt de Raad van State zich af.

In de uitvoeringstoets schrijft de Belastingdienst dat de ingreep de belastingregels niet simpeler maakt. Omdat er heel gericht onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende diensten, vreest de fiscus voor een toename in het aantal juridische procedures. Het verlaagde btw-tarief wordt afgeschaft op overnachtingen, maar een uitzondering geldt voor "kampeerterreinen", zo was te lezen in de financiële bijlage van het coalitieakkoord.

Voor culturele goederen en diensten wordt evengoed een tarief van 21 procent gehanteerd in plaats van de 9 procent die hiervoor geldt. Maar bioscopen en dagrecreatie (zoals pretparken) zijn uitgezonderd. Het kabinet legt volgens de Raad van State niet uit waarom voor een toegangskaartje tot het circus en de dierentuin straks een lager tarief geldt dan voor een museumkaartje en tickets voor een concert of sportwedstrijd.

Het kabinet geeft niet een duidelijke reden voor het verschil tussen bijvoorbeeld een film in een openluchttheater en de bioscoop, merkt de Raad van State op. Daardoor "komen de gemaakte keuzes willekeurig over". De Raad van State ziet dan ook niet direct hoe de maatregel "een bijdrage levert aan de vereenvoudiging van het belastingstelsel en een meer consistente belastingheffing op diverse goederen en diensten". Het omgekeerde lijkt het geval, schrijft de belangrijkste adviseur van de regering in reactie op het Belastingplan 2025.

Staatssecretaris Folkert Idsinga van Fiscaliteit ziet in de ingreep "deels een vereenvoudiging", maar erkent dat het kabinet "ook weer allerlei uitzonderingen" creëert. "En dat is op zichzelf altijd aanleiding tot jurisprudentie en discussies. Daar zijn we op voorbereid." Het is simpelweg een politieke keuze geweest om pretparken, campings en bioscopen uit te zonderen, aldus Idsinga. De voorstellen komen voort uit de kabinetsformatie. "Ja, dat betekent inderdaad dat we in de uitvoering te maken krijgen met discussies. Die hebben we altijd als het gaat om uitzondering op uitzondering op uitzondering."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

343

Gerelateerde artikelen