In 2020 zijn het vooral de samenwerkingsverbanden die de klok slaan bij effectieve fraudebestrijding door de FIOD. In het onlangs verschenen jaarbericht van de opsporingsdienst wordt lovend geschreven over het Multidisciplinaire Interventie Team (MIT), het project Trade Based Money Laundering (TBML), Expertplatform PPS (Publiek-Private Samenwerking), Joint Chiefs of Global Tax Enforcement (J5) en het FCInet (Financial Criminal Investigations Network).
In 2020 heeft de FIOD ruim 900 onderzoeken afgerond waarvan 319 op verzoek van het buitenland. Het meest in het oog springende onderzoek was de internationale actiedag in januari 2020 in J5-verband. Deze wereldwijd gecoördineerde dag in Australië, Canada, het VK, de VS en Nederland was bedoeld om een einde te maken aan het vermoedelijke faciliteren van offshore belastingontduiking. Een internationale financiële instelling wordt verdacht van het faciliteren van klanten over de hele wereld met belastingontduiking en witwassen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een geraffineerd systeem van rekeningen. De verwachting is dat deze operatie in alle landen tot verder strafrechtelijk en bestuurlijk optreden leidt.
Verder is de FIOD vorig jaar in ons land de nodige panden binnengevallen in de strijd tegen fiscale delicten, corruptie, cyberfraude en witwassen. In november dit jaar bijvoorbeeld werden verschillende woningen en bedrijfspanden in de regio Rotterdam doorzocht met ondersteuning van het Combiteam Havens, een nieuw samenwerkingsverband van politie, FIOD, Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie.
Corona
De FIOD kreeg in 2020 uiteraard ook fraudesignalen binnen als gevolg van het coronavirus. Dit heeft onder meer geleid tot strafrechtelijke onderzoeken naar oplichting met beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en misbruik van steunmaatregelen. In totaal beoordeelde de opsporingsdienst afgelopen jaar ruim vierhonderd meldingen die te maken hadden met corona. 75 procent daarvan had betrekking op beschermingsmiddelen als mondmaskers.
Zeker tien zaken zijn verwezen naar het strafrecht. Zo zijn twee mannen die in april werden aangehouden veroordeeld voor fraude en witwassen. Ze waren betrokken bij het witwassen van geld dat anderen verdienden door oplichting met de verkoop van mondkapjes en vervalsten documenten. In maart bestelde de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen via een Nederlandse website 11 miljoen mondkapjes voor zorgpersoneel. Na een aanbetaling van 880.000 euro bleek de deelstaat te zijn opgelicht.
Corona zal in 2021 niet direct weg zijn en dus blijft de aandacht gericht op mogelijk misbruik van steunmaatregelen en andere fraude die te maken hebben met het virus.
Het jaarbericht 2020 staat op de website van de FIOD.
Bron: FIOD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Strafrecht