Het is "helemaal niet hypocriet" dat de nieuwe minister-president Dick Schoof de Olympische Spelen in Parijs heeft bijgewoond, zegt hij zelf in het programma Humberto à Paris. Dat hij de Nederlandse sporters supportte, kwam hem op kritiek te staan. De btw-verhoging die het kabinet-Schoof wil doorvoeren gaat immers ook de sportsector veel geld gaat kosten.

Maar Schoof was er vooral om de sporters daar "een hart onder de riem te steken", zegt hij. "Het is fantastisch wat daar gebeurt", zegt hij over de sportprestaties van de Nederlanders. Ook zag Schoof "de samenbindende kracht" van de sport.

Staatssecretaris Vincent Karremans (Sport), die ook aanwezig was in Parijs, zei eerder nog te kijken wat hij kan doen om de klap van de btw-verhoging voor de sport te verzachten. Maar "helemaal van tafel gaat niet lukken", zei hij. Door de btw-verhoging wordt onder meer een lidmaatschap van een sportvereniging duurder. Het kan de sector jaarlijks 45 miljoen euro kosten.

'Ravijnjaar'

Het AD meldde zaterdag een ander financieel gevaar voor de sport. Bijna de helft van alle gemeenten moet de komende jaren zodanig in het sportbudget snijden dat een nieuwe generatie Oranjespelers, Touretappewinnaars en olympisch kampioenen mogelijk niet wordt ontdekt.

Vooral de zogenoemde 'buurtsportcoaches' moeten het gaan ontgelden, blijkt uit een enquête van sportonderzoeker Nathan Geurink van het Mulier Instituut. "Geld dat gemeenten nu nog van het rijk krijgen om sport te stimuleren, gaat onder het nieuwe kabinet op de grote hoop", legt hij uit. "En die grote hoop wordt vervolgens 10 procent kleiner." Over een paar jaar komt daar het 'ravijnjaar' bovenop: een verlaging van de rijksbijdrage van nog eens drie miljard euro.

Als dat inderdaad ten koste gaat van de buurtsportcoach, dan vreest Geurink om te beginnen voor de breedtesport. "Vooral kwetsbare groepen komen zonder zo'n coach aanmerkelijk minder aan bewegen toe. Dat zijn bovendien de mensen die jongeren in contact kunnen brengen met een sportclub. Als dat minder gebeurt, kan je dus ook zomaar een groot talent uit het oog verliezen."

Bron: ANP/AD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

713

Gerelateerde artikelen