Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die op de meeste kritiek uit de oppositie kan rekenen. Maar Schoof lijkt voet bij stuk te houden: het lagere tarief is "geen goed middel" omdat ook hoge inkomens profiteren, zei hij in debat met de Tweede Kamer.

Het verlaagde btw-tarief is indertijd ingevoerd om het concertgebouw en de sportschool ook voor huishoudens met een kleine portemonnee toegankelijk te houden. Maar daarvoor is de regeling volgens Schoof veel te breed, omdat iedereen ervan profiteert. Het kabinet probeert mensen met een laag inkomen op andere manieren gerichter te bereiken, aldus de premier. Hij noemt de verhoging van de huurtoeslag die vanaf 2026 moet ingaan.

D66 doet met het CDA een voorstel om de verhoging van het tarief voor sportscholen en andere commerciële sportaanbieders van tafel te halen. D66 stelt voor om een accijns in te voeren op e-sigaretten en de tabaksaccijns te verhogen om de plannen te betalen. Ook veel andere oppositiepartijen zijn kritisch op het schrappen van het lage tarief. Op vragen vanuit de Tweede Kamer zei Schoof dat hij het voorstel "echt niet" intrekt.

Alleen als partijen een alternatief voorstellen om het gat in de begroting te dichten dat ook de coalitiepartijen kunnen steunen, is zo'n plan bespreekbaar. Daarmee steekt de premier naar eigen zeggen niet zijn hand uit, maar "letterlijk een pinkje".

Kritiek op het voorstel kwam overigens ook vanuit de Raad van State en de Belastingdienst zelf. Maar die richtte zich vooral op de uitzonderingen voor campings en kaartjes voor de bioscoop, pretparken en het circus. Het onderscheid is onduidelijk en leidt mogelijk tot rechtszaken, luidt het commentaar.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2024

340

Gerelateerde artikelen