Tot teleurstelling van glastuinbouwers, autoverkopers, woningcorporaties, afvalverbranders en spaarders heeft staatssecretaris Snel in de vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën van woensdag bijna geen enkele wijziging toegezegd in het Belastingplan 2020.

Ondanks de inspanningen van diverse lobbyisten was Snel niet bereid om aanpassingen te doen aan de acht wetsvoorstellen van het Belastingplan 2020. De glastuinbouwers, autoverkopers woningcorporaties, afvalverbranders en spaarders hoopten via een aantal Kamerleden Staatssecretaris Snel te kunnen overtuigen om bepaalde maatregelen te heroverwegen, maar zonder resultaat.

Snel bleef ook na ruim 20 uur debat en het beantwoorden van bijna 2000 vragen bij zijn standpunten. Pogingen van Helma Lodders (VVD) om hem op andere gedachten te brengen over de omzetting van de aanschafbelasting voor auto's (bpm) naar een nieuwe CO₂-grondslag faalden, net als de pogingen van Kamerlid Stoffer (SGP) om voor de glastuinbouw een verhoging van de energiebelasting op stroom terug te schroeven. Door de weigerachtige houding van Snel dienden de kamerleden voor beide voorstellen een motie in om hem op andere gedachten te brengen of in ieder geval de gevolgen van de maatregel in de gaten te houden.

Ook woningcorporaties, die strijden tegen de verhuurderheffing, en afvalverbranders, die tegen de maatregel zijn om de bestaande heffing voor binnenlands afval uit te breiden naar buitenlands afval, konden de staatssecretaris niet op andere gedachten brengen. Tot slot hebben de spaarders tevergeefs geprobeerd om Snel de gewijzigde box 3-heffing eerder in te laten voeren dan 2022, maar ook hier kon of wilde Snel niet in meegaan. Ook dit leidde tot een motie.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2019

6

Gerelateerde artikelen