Spanje plaatst olijfolie per 1 juli a.s. permanent op de lijst van eerste levensbehoeften, samen met brood, fruit en groente. Normaal geldt voor die producten een btw-percentage van 4 procent, maar in periodes van hoge inflatie zoals nu wordt dat teruggebracht tot 0. De Spaanse regering, onder leiding van president Pedro Sánchez, verlaagt hiermee de prijs per liter olijfolie met ongeveer 50 cent. Dat melden verschillende nieuwssites.

Spanje levert zowat de helft van alle olijfolie ter wereld. De voorbije jaren vielen de oogsten echter tegen als gevolg van de extreme droogte en hitte. Vorig jaar lag de opbrengst op 660.000 ton, dit jaar zou die maximaal 850.000 ton bedragen. De Spanjaarden zijn samen met de Grieken ook de grootste verbruikers van olijfolie.

Naast de slechte oogsten zorgt ook de energiecrisis na de Russische invasie in Oekraïne voor de nodige inflatieproblemen in Spanje. Om huishoudens enigszins tegemoet te komen, heeft de Spaanse overheid maatregelen genomen zoals een tijdelijke verlaging van de Spaanse btw, de Impuesto sobre el Valor Añadido (IVA), op basisproducten zoals olijfolie. In februari 2021 kostte een literfles extra vierge olijfolie van een huismerk nog 3,45 euro. Nu is diezelfde fles te koop voor 9,46 euro, een stijging van meer dan 174 procent.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Internationaal belastingrecht

250

Gerelateerde artikelen