Veel adviezen van een commissie over het beter compenseren van toeslagenouders "spreken mij enorm aan", zei staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen) donderdag bij het in ontvangst nemen van de aanbevelingen. Advocaat Eva González Pérez, die veel slachtoffers van de affaire over de kinderopvangtoeslag heeft bijgestaan, vindt het advies goed . "Het biedt perspectief op verbetering, maar laat ook nog veel open waarover de politiek keuzes moet maken."

De commissie-Van Dam adviseerde de "onoverzichtelijke en onuitvoerbare kluwen" van een hersteloperatie terug te brengen naar twee routes voor gedupeerden. Palmen voelt "urgentie" om over te stappen op één schadekader, zoals de commissie adviseert.

Palmens voorganger Nora Achahbar had de commissie om hulp gevraagd om de hersteloperatie vlot te trekken. "Deze aanbevelingen gaan ons daarbij helpen", reageerde de NSC-bewindsvrouw. "Natuurlijk wordt er hard gewerkt en is er al veel gedaan", benadrukte ze. Maar de praktijk is en blijft dat veel ouders vastlopen in het systeem.

"Wat er is gebeurd, kunnen we niet ongedaan maken", zei Palmen die als ambtenaar al vroeg waarschuwde voor de nietsontziende aanpak van mensen die als fraudeur werden gezien. "De overheid kan wel kijken naar wat de mensen nodig hebben om verder te kunnen." Zij hoopt over ongeveer een maand met een inhoudelijke reactie te komen.

Volgens González Pérez bevestigt het advies dat de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) "juridisch onder de maat" presteert en daarom mogen "gevolgen op die afdeling niet uitblijven". De advocaat vindt dat het advies van de commissie-Van Dam de kern raakt van wat advocaten al jaren bij de UHT tevergeefs hebben aangekaart en wat kan worden verbeterd. "Ik ben blij dat de commissie helder is over de juridische onvoldoende die de UHT krijgt. Dat er na jaren een commissie voor nodig is om uit te spreken wat de ondergrens van de omvang van het dossier is, en dat een dossier noodzakelijk is voor een zorgvuldige en eerlijke procedure, mag de UHT zich zeer aantrekken, het is juridisch onder de maat."

Ook spreekt de advocaat de wens uit dat het "bestuurlijk kopstuk" waar de commissie mee komt, "iemand is die meters gaat maken voor de ouders". Maar ook iemand die "naast de staatssecretaris gaat staan" en een brug kan slaan tussen de ambtenaren en de staatssecretaris. "Zodat zo'n afdeling UHT bijvoorbeeld eerder aangesproken kan worden en de werkwijze wel correct wordt."

Teleurstelling

Paula Bouwer van de Stichting Herstel Ongekend Onrecht vraagt zich af of het kabinet de aanbevelingen allemaal overneemt "of dat er aan cherrypicking gedaan zal worden". "En als het wordt overgenomen, wanneer gaat dit dan in?" Bouwer zit ook in een werkgroep met door de toeslagenaffaire gedupeerde ondernemers. Voor deze groep is volgens haar nu nog niets geregeld. "Het proces is zo ingericht dat de gevolgen voor ons niet vergoed worden. Er wordt nu gedacht aan een Commissie Complexe Schade waarbij schade geschikt kan worden. Hier zijn wij erg blij mee. Dit is maatwerk." Ze zegt te hopen dat "de 5000 getroffen ondernemers nu eindelijk in beeld komen en er uitgebreid aandacht wordt besteed aan de groep ondernemers die vaak failliet zijn gegaan, die hun levenswerk verloren zagen gaan".

Tegelijkertijd is er ook teleurstelling. Zo vindt Bouwer dat de schulden van de kinderen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs niet voldoende zijn meegenomen in het voorstel. "De kinderen willen hun leven weer terug."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

33

Gerelateerde artikelen