Staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Idsinga heeft een verklaring bij zijn aftreden naar de Tweede Kamer gestuurd.

Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn zakelijke belangen niet wilde openbaren. Een Kamermeerderheid, mede geholpen door coalitiepartij PVV, stelde hem een ultimatum voor aanstaande maandag om dat alsnog te doen. Naar verluidt zou hij voor in totaal 6 miljoen euro belangen hebben in verschillende bedrijven. Welke dat zijn, wil hij niet zeggen. Volgens RTL Nieuws vindt hij dat "een privéaangelegenheid". Partijen vinden dat problematisch, omdat hij als staatssecretaris beslissingen zou kunnen nemen die invloed hebben op de waarde van zijn aandelenpakket.

In zijn verklaring aan de Tweede Kamer geeft Idsinga aan dat hij alle gestelde regels voor kandidaat-bewindspersonen heeft gevolgd en geen voorbehouden heeft gemaakt. Het verzoek dat nu door een meerderheid van de Kamer is gedaan, raakt volgens Idsinga direct aan het vertrouwen dat de Tweede Kamer in hem heeft als bewindspersoon. Daarom verzoekt hij aan Zijne Majesteit de Koning hem ontslag te verlenen. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt al dat koning Willem-Alexander de staatssecretaris "op de meest eervolle wijze" ontslag heeft verleend.

Idsinga eindigt zijn verklaring dat hij is geraakt door de omgangsvormen en toon in het politieke debat.  Dit is niet de manier waarop we met elkaar een land moeten besturen. Ook spreekt hij zijn zorg uit voor wat deze kijk op zakelijke belangen betekent voor toekomstige kandidaat-bewindspersonen, specifiek die van buiten de politiek. Ondernemers en anderen met een maatschappelijke carrière hebben vaker zakelijke belangen uit hun eerdere leven. Zij moeten evengoed op vertrouwen kunnen rekenen. Zeker wanneer zij de aan hen gestelde regels en procedures hebben gevolgd.

Reactie Schoof

Premier Dick Schoof "betreurt" het dat Idsinga opstapt. De staatssecretaris lag onder vuur omdat hij zijn financiële belangen niet verder wil openbaren. Coalitiepartij PVV hielp de oppositie aan steun voor een verzoek tot meer transparantie.

Schoof vindt dat het vertrek niet had gehoeven, temeer omdat Idsinga zich volgens de premier aan alle regels hield: "meer kun je in redelijkheid van een bewindspersoon niet vragen", schrijft Schoof in een verklaring. "Ik vind het spijtig, en dat heb ik hem ook gezegd."

Volgens de premier komt er "zeer binnenkort" meer duidelijkheid over wie Idsinga opvolgt. "We verliezen als kabinet een goede collega, die goede dingen aan het doen was op een cruciaal beleidsterrein dat iedereen in Nederland raakt."

Reactie NSC

NSC betreurt dat partijgenoot Folkert Idsinga heeft besloten op te stappen als staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen. Maar de partij respecteert "zijn persoonlijke besluit", meldt NSC in een verklaring.

Waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven vindt zijn vertrek "echt enorm jammer. Vooral voor hem persoonlijk vind ik dit vreselijk. Ik wens hem namens de fractie van Nieuw Sociaal Contract veel kracht in deze moeilijke tijd. Nederland is nu een gedreven en kundig bestuurder armer." Vicepremier voor NSC en minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum laat zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Beiden prijzen hem als een vakman op het gebied van fiscale zaken en iemand met grote ambities, onder meer bij de hervorming van het belastingstelsel. Naast deze complexe herziening, hield hij zich bezig met het vereenvoudigen van het veelbesproken toeslagenstelsel en met het rechtsherstel bij box 3. Wie dit pakket gaat overnemen, is nog niet duidelijk.

De partij benadrukt dat Idsinga zich volledig aan de geldende regels heeft gehouden voor het melden van particuliere financiële belangen van bewindspersonen. Dat gebeurde in volledige overeenstemming met onder andere de landsadvocaat, de formateur en de minister-president, staat in de verklaring. "Folkert heeft daarnaast van diverse kanten advies ingewonnen. Hij is hierbij dus niet over een nacht ijs gegaan. Als Kamerlid heeft Folkert al alles op afstand gezet en ging hierbij dus verder dan verwacht."

Volgens NSC zijn de verdachtmakingen van de laatste tijd op niets gebaseerd. Het gaat om beleggingen waarop hij in zijn functie als staatssecretaris geen invloed had kunnen uitoefenen. Iedereen zal dat kunnen zien als hij zijn beleggingsportefeuille heeft geopenbaard, zoals Idsinga heeft aangekondigd, stelt de partij.

Bron: Rijksoverheid/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Kantoren

Focus: Focus

152

Gerelateerde artikelen