Staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Idsinga heeft een verklaring bij zijn aftreden naar de Tweede Kamer gestuurd.
Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn zakelijke belangen niet wilde openbaren. Een Kamermeerderheid, mede geholpen door coalitiepartij PVV, stelde hem een ultimatum voor aanstaande maandag om dat alsnog te doen. Naar verluidt zou hij voor in totaal 6 miljoen euro belangen hebben in verschillende bedrijven. Welke dat zijn, wil hij niet zeggen. Volgens RTL Nieuws vindt hij dat "een privéaangelegenheid". Partijen vinden dat problematisch, omdat hij als staatssecretaris beslissingen zou kunnen nemen die invloed hebben op de waarde van zijn aandelenpakket.
In zijn verklaring aan de Tweede Kamer geeft Idsinga aan dat hij alle gestelde regels voor kandidaat-bewindspersonen heeft gevolgd en geen voorbehouden heeft gemaakt. Het verzoek dat nu door een meerderheid van de Kamer is gedaan, raakt volgens Idsinga direct aan het vertrouwen dat de Tweede Kamer in hem heeft als bewindspersoon. Daarom verzoekt hij aan Zijne Majesteit de Koning hem ontslag te verlenen. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt al dat koning Willem-Alexander de staatssecretaris "op de meest eervolle wijze" ontslag heeft verleend.
Idsinga eindigt zijn verklaring dat hij is geraakt door de omgangsvormen en toon in het politieke debat. Dit is niet de manier waarop we met elkaar een land moeten besturen. Ook spreekt hij zijn zorg uit voor wat deze kijk op zakelijke belangen betekent voor toekomstige kandidaat-bewindspersonen, specifiek die van buiten de politiek. Ondernemers en anderen met een maatschappelijke carrière hebben vaker zakelijke belangen uit hun eerdere leven. Zij moeten evengoed op vertrouwen kunnen rekenen. Zeker wanneer zij de aan hen gestelde regels en procedures hebben gevolgd.
Reactie Schoof
Premier Dick Schoof "betreurt" het dat Idsinga opstapt. De staatssecretaris lag onder vuur omdat hij zijn financiële belangen niet verder wil openbaren. Coalitiepartij PVV hielp de oppositie aan steun voor een verzoek tot meer transparantie.
Schoof vindt dat het vertrek niet had gehoeven, temeer omdat Idsinga zich volgens de premier aan alle regels hield: "meer kun je in redelijkheid van een bewindspersoon niet vragen", schrijft Schoof in een verklaring. "Ik vind het spijtig, en dat heb ik hem ook gezegd."
Volgens de premier komt er "zeer binnenkort" meer duidelijkheid over wie Idsinga opvolgt. "We verliezen als kabinet een goede collega, die goede dingen aan het doen was op een cruciaal beleidsterrein dat iedereen in Nederland raakt."
Bron: Rijksoverheid/ANP