Grote gemeenten geven 32 procent meer geld uit aan schuldhulpverlening dan vijf jaar geleden. Ook valt op dat gemeenten steeds meer huishoudens met hogere inkomens toegang geven tot armoederegelingen, soms tot wel 150 procent van het minimumloon. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) onder 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Toch stijgt het aantal huishoudens met problematische schulden.

Schulden zorgen voor stress, verminderde arbeidsproductiviteit en hogere zorgkosten. Het onderzoek IBO problematische schulden berekende deze zomer dat er minstens 8,5 miljard per jaar nodig is om de gevolgen van die problematische schulden te managen, niet eens om ze op te lossen. De totale waarde van het aantal schulden is een stuk minder: in totaal staat er 3 miljard euro aan schuld uit.

"8,5 miljard betekent bijna 500 euro per Nederlander. Dat is mesjogge", zegt Arjan Vliegenthart, directeur Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in de nieuwe podcast van KRO-NCRV De schuldigen

Bron: Pointer

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

253

Gerelateerde artikelen