Uit één steekproef onder zorgaanbieders naar de zorgbonus blijkt dat er veel is misgegaan met de belastingafdracht. "In totaal zijn er bij 35 procent van de gecontroleerde aanvragen fouten geconstateerd", schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer.
De fouten kunnen volgens de minister gevolgen hebben voor de netto hoogte van de uitbetaalde bonus. Verder kan het betekenen dat een zorgaanbieder door afdrachtfouten niet heeft voldaan aan de voorwaarden van de bonusregeling. Het was een steekproef onder zorgaanbieders die tot 125.000 euro subsidie voor de bonus hebben gekregen.
Er komt geen nieuwe steekproef, heeft Helder besloten. "Zodat zorgaanbieders niet langer in onzekerheid verkeren over hun definitieve subsidiebedrag." De regeling kwam onder crisisomstandigheden tot stand en de zorgaanbieders kenden een hectische periode, aldus het kabinet. De bonus kwam er op aandringen van de Kamer.
In 2020 kregen zorgmedewerkers die door de coronacrisis een zwaar jaar achter de rug hadden, een bonus van 1000 euro. Dat kostte het kabinet 2,2 miljard euro. Ook over de periode 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 konden zorgmedewerkers die een uitzonderlijke prestatie hebben verricht vanwege Covid-19 nog een bonus krijg. Die was veel lager dan de eerste bonus.
"De ervaring uit de steekproef 2021 wordt benut om zorgaanbieders waarvan verantwoording in 2022 en 2023 aan de orde is, actief voor te lichten over de juiste uitvoering van de bonusregeling", aldus Helder.
Eerder kwam al naar buiten dat naar aanleiding van vier aanvragen voor de zorgbonus aangifte van fraude is gedaan. Er is een verschil tussen onjuist verantwoorde subsidie voor de zorgbonus en misbruik of fraude, benadrukt Helder.
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport