De NOB heeft de resultaten van het nieuwste onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van jonge fiscalisten gepresenteerd. Uit dit onderzoek, opnieuw uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, blijkt dat jonge fiscalisten nog steeds een sterke arbeidsmarktpositie hebben. Ze vinden snel een baan, hebben relatief vaak een vast contract en krijgen een goed salaris. Voor wo-afgestudeerden is het startsalaris relatief hoog en de salarisgroei is hoger dan bij andere opleidingen. Het rapport beschrijft de arbeidsmarktpositie van jonge fiscalisten in 2024 en de ontwikkelingen in vraag en aanbod
in de laatste twee jaar.

Het aantal eerstejaars in fiscale opleidingen is de afgelopen twee jaar licht gedaald, zowel op hbo- als wo-niveau. Door zij-instroom blijft het totale aantal inschrijvingen in wo fiscaal recht echter groeien. Tegelijkertijd maakt de Orde uit het rapport op dat het aantal afgestudeerden in wo fiscaal recht licht afneemt. Bij wo fiscale economie blijft het aantal afgestudeerden stabiel en bij hbo finance, tax and advice stijgt het. De verwachting is wel dat de uitstroom in de komende jaren licht zal dalen voor hbo finance, tax and advice en wo fiscaal recht. Hoewel in het rapport wordt aangegeven dat de uitstroom voor WO Fiscale Economie stabiel blijft, wordt verwacht dat deze zal afnemen door het voorgenomen besluit van de Erasmus Universiteit Rotterdam om te stoppen met het aanbieden van deze opleiding.

Goede arbeidsmarktpositie

Fiscalisten hebben een goede arbeidsmarktpositie. Alumni van fiscale opleidingen vinden snel een baan en krijgen relatief vaak een vast contract. Voor wo-afgestudeerden is het startsalaris ook relatief hoog en de salarisgroei is hoger dan bij de gemiddelde andere opleiding. Voor fiscale hbo-afgestudeerden is het salaris vergelijkbaar met het gemiddelde.

Ongeveer de helft van de wo-afgestudeerden en een derde van de hbo-afgestudeerden gaat bij een groot kantoor werken. Het aandeel dat bij een klein bedrijf gaat werken neemt af.

In- en uitstroom kantoren verbetert

Het onderzoek toont ook een veranderde situatie aan in instroom en uitstroom van medewerkers. Bij de helft van de kantoren die deelnamen aan dit onderzoek is de instroom de afgelopen twee jaar gestegen, terwijl een derde van de kantoren juist minder uitstroom ervaart. Dit staat in contrast met de bevindingen van twee jaar geleden, toen de meeste kantoren aangaven dat de instroom stabiel bleef of afnam en de uitstroom juist toenam. De verbeterde situatie lijkt vooral te komen door een toename in het aantal hbo-afgestudeerden dat instroomt en een lagere uitstroom van zowel hbo’ers als academici.

Bovendien nemen kantoren minder vaak niet-fiscalisten aan die worden omgeschoold tot belastingadviseur, een trend die twee jaar geleden nog gangbaarder was. In het algemeen lijken kantoren dus meer succes te hebben in het aantrekken en behouden van medewerkers. Desondanks verwacht een meerderheid van de kantoren in de nabije toekomst nog een groeiende behoefte te hebben aan belastingadviseurs, met name aan academisch geschoolde professionals.

Tot slot

De resultaten van dit onderzoek onderstrepen de aantrekkelijkheid en stabiliteit van de fiscale arbeidsmarkt voor jonge professionals. Hoewel de instroom in fiscale opleidingen licht daalt, blijven fiscale kantoren erin slagen om voldoende talent aan te trekken en te behouden. Toch zal de vraag naar belastingadviseurs, vooral op academisch niveau, naar verwachting blijven toenemen.

Bron: NOB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

655

Gerelateerde artikelen