Regels voor uitzendbureaus worden aangescherpt om uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan. Om te zorgen dat de nieuwe regels goed worden nageleefd, wordt de Arbeidsinspectie uitgebreid met negentig voltijdbanen.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister constateert dat bureaus momenteel regels omzeilen en dat dit leidt tot "schrijnende situaties" voor arbeidsmigranten.

"Nog te vaak worden arbeidsmigranten in Nederland behandeld als tweederangsburgers. Zij slapen in slechte omstandigheden en werken op gevaarlijke plekken, met onzekere contracten. Malafide uitzendbureaus maken misbruik van hun kwetsbare positie en verdienen daar geld aan. Dit is Nederland onwaardig", aldus van Gennip.

In de nieuwe situatie moeten de bureaus onder meer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen en een waarborgsom van 100.000 euro overmaken. Verder moeten ze laten zien dat ze het juiste loon betalen en netjes hun belasting betalen. Partijen die gebruikmaken van de diensten van uitzendbureaus mogen voortaan alleen zaken doen met bedrijven die zich aan die regels houden, is het idee van het voorstel.

Overtredingen van de nieuwe regels leiden tot boetes of zelfs tot schorsingen als de situatie niet verbetert. Er zijn in Nederland momenteel meer dan 15.000 uitzendbureaus. De nieuwe regels gelden naar verwachting vanaf 1 januari 2026, aldus het ministerie.

Brancheorganisatie ABU voor uitzendbedrijven is positief over het voorstel, maar zegt de verdere uitwerking kritisch te blijven volgen. "Het toelatingsstelsel moet leiden tot een betere positie van uitzendkrachten, meer kwaliteit en een gelijker speelveld in de branche. Dat juich ik toe", zegt directeur Jurrien Koops. De ABU let onder andere goed op de betaalbaarheid en uitvoerbaarheid van de uiteindelijke wet.

CNV reageert ook opgetogen op de wet om malafide uitzendbureaus aan te pakken. "Uitzendbureaus zijn een grote veroorzaker van misstanden op de arbeidsmarkt", zegt voorzitter Piet Fortuin, verwijzend naar zaken als onderbetaling en arbeidsongevallen. "De sector heeft eerder de gelegenheid gehad om orde op zaken te stellen. Dit is niet gelukt, dus deze wetgeving is hard nodig. Wij verwachten dat met deze wet honderden ongevallen en schrijnende situaties worden voorkomen."

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Premieheffing

332

Gerelateerde artikelen