Diverse betrokkenen waaronder (oud-)studenten, belastingadviseurs, de Rotterdamse Fiscalisten Vereniging Christiaanse-Taxateur en Stichting Belastingwinkel Rotterdam zijn een petitie gestart voor behoud van de opleiding Fiscale economie aan de Erasmus School of Economics (ESE). Het faculteitsbestuur wil met de studie stoppen vanwege dalende studentenaantallen.

De studies fiscale economie kampen landelijk met een daling van het aantal studenten. In Rotterdam is die trend minder sterk, maar ook hier nam het aantal studenten de afgelopen jaren af. De instroom in de bachelor daalde van rond de 140 in 2015 naar zo’n 80 in de afgelopen jaren. Dit jaar was er overigens weer een lichte stijging.

De decaan van de ESE, Patrick Groenen, heeft in september dit jaar namens het bestuur het verzoek tot beëindiging van de opleiding voorgelegd aan de faculteitsraad (die al akkoord is) en de opleidingscommissie. Het College van Bestuur en de Universiteitsraad moeten het voorstel tot beëindiging nog goedkeuren.

Een alternatief voor behoud, het onderbrengen van de vakken bij de Erasmus School of Law (ESL) én de ESE, zou volgens een rapport te veel roosterproblemen met zich meebrengen. Daarbij komt dat veel personeel van ESE niet voldoende gekwalificeerd is om als wetenschappelijk personeel te werken. Veel docenten bij Fiscale economie hebben naast hun dienstbetrekking namelijk carrières buiten de universiteit. Peter Kavelaars, al bijna dertig jaar hoogleraar Fiscale economie bij de opleiding, vindt het ‘heel teleurstellend’ dat het faculteitsbestuur tot deze conclusie komt, zo zegt hij in het Erasmus Magazine.

Op het moment van schrijven is de petitie precies 500 maal ondertekend.

Bron: EUR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

1255

Gerelateerde artikelen