De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) voor private verhuurders wordt verlengd van 31 december 2025 naar 31 december 2029. Ook wordt de subsidieregeling uitgebreid en vereenvoudigd. Dat heeft minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bekend gemaakt aan de Tweede Kamer via een ontwerp van de regeling. De planning is om de definitieve regeling in januari 2025 open te stellen.

Van de oorspronkelijk € 152 miljoen aan beschikbaar budget is per 30 september 2024 nog ruim € 141 miljoen beschikbaar. Er is dus nog veel ruimte om aanvragen te doen, zo meldt het ministerie. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • De aanvraagprocedure is vereenvoudigd doordat subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler uit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is gehaald en is ondergebracht bij de SVOH. Hiermee ontstaat 1 loket voor alle maatregelen waardoor de aanvrager eerder voldoet aan de eis van 2 maatregelen. Vanaf 2 maatregelen komt de aanvrager in aanmerking voor een hoger subsidiebedrag.

  • De maximumbedragen zijn verhoogd van € 6.000 per huurwoning naar € 10.000 per huurwoning, respectievelijk € 15.000 inclusief een warmtepomp of zonneboiler.

  • Het huidige maximum subsidiebedrag van € 400.000 totaal per verhuurder is vervallen.

  • Bedragen boven de € 25.000 kunnen voortaan vooraf worden aangevraagd. Deze grens lag eerder op € 125.000.

  • Subsidie is ook mogelijk wanneer bestaande huurwoningen worden gesplitst in 2 huurwoningen.

  • Er komen verbeteringen voor monumentenverhuurders. Zo is het Duurzaam Monumentenadvies (Dumo) als energieadvies geïntroduceerd en komen kleine (hofjes)huurwoningen sneller in aanmerking voor subsidie.

De langere openstelling van de SVOH sluit aan bij de aangekondigde wettelijke eis dat alle huurwoningen met energielabel E, F en G worden uitgefaseerd per 2029. Zie verder het ontwerp van het ministerie.

Bron: Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht, Subsidies

6

Gerelateerde artikelen