Het Openbaar Ministerie (OM) heeft taakstraffen van 120 uur en 90 uur opgelegd aan een medicus en zijn echtgenote en een geldboete van in totaal 92.000 euro opgelegd aan de betrokken onderneming. Het OM verwijt het stel dat zij namens hun bedrijf valse documenten beschikbaar hebben gesteld aan de Belastingdienst en dat er opzettelijk onjuiste aangifte vennootschapsbelasting is gedaan. De strafzaken zijn buitengerechtelijk afgedaan.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van een boekenonderzoek van de Belastingdienst bij het gezamenlijke bedrijf van het echtpaar in 2018. De hoge fiscale correcties die daarop volgden waren voor het OM en de FIOD reden om de administratie en de aangiften nader te onderzoeken. Hieruit bleek dat er tijdens het boekenonderzoek valse facturen aan de Belastingdienst waren gegeven. De facturen waren eerder aangepast, zodat deze een ogenschijnlijk zakelijk karakter kregen en als kosten in de belastingaangiften konden worden betrokken. De facturen waren volgens het OM van recreatieve reizen en studiekosten van een familielid.

Daarnaast volgde uit het onderzoek dat te weinig winst was verantwoord in de aangiften vennootschapsbelasting over de jaren 2013 tot en met 2017. Het opgegeven resultaat was te laag, omdat niet alle opbrengsten uit consultancy-werkzaamheden waren meegenomen. Bovendien waren er volgens de Belastingdienst teveel kosten in aftrek gebracht, omdat de privé huisvestigingskosten van het echtpaar alsook de genoemde reis- en studiekosten ten onrechte als zakelijk waren aangemerkt. Als gevolg is er naar het oordeel het OM door het bedrijf circa 184.000 euro te weinig vennootschapsbelasting betaald.

De straffen zijn wat het OM betreft passend. Dit mede vanwege het feit dat de medicus en het gezamenlijke bedrijf met de Belastingdienst een overeenkomst hebben gesloten om het door de Belastingdienst vastgestelde belastingnadeel ongedaan te maken. Ook kwam de medicus met de Belastingdienst een boete van 150.000 euro overeen als afdoening voor onregelmatigheden geconstateerd in de sfeer van de inkomstenbelasting.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, Strafrecht

40

Gerelateerde artikelen