De Tweede Kamer heeft op 5 november 2024 ingestemd met het instellen van de tijdelijke commissie Grondrechten en Constitutionele toetsing. Deze nieuwe Kamercommissie gaat adviseren over de grondrechtelijke en constitutionele aspecten van wet- en regelgeving die de Kamer behandelt. Kamerleden en de vaste Kamercommissies kunnen de adviezen van deze commissie gebruiken in debatten en in andere overleggen met de regering.

Het Presidium van de Kamer heeft in april 2024 een werkgroep onder leiding van Michiel van Nispen (SP) ingesteld. Aanleiding voor het instellen van de tijdelijke commissie voor Grondrechten en Constitutionele toetsing was een motie van Omtzigt. De werkgroep kreeg de opdracht om bij de uitwerking rekening te houden met de taakafbakening, de verhouding tot andere Kamercommissies, de samenstelling en ambtelijke ondersteuning, de adviesrol van externe deskundigen en de verhouding tot de Raad van State. De werkgroep heeft een voorstel gedaan over de taken en werkwijze van de nieuwe commissie.

Taak nieuwe commissie

De nieuwe commissie adviseert over de grondrechtelijke en constitutionele aspecten van regelgevende voorstellen voor de verdere behandeling door de vaste Kamercommissies en de plenaire vergadering van de Kamer. Dat kan de commissie doen bij onder andere wetsvoorstellen, verdragen en wetgevende voorstellen van de Europese Unie. Daarnaast kan de commissie advies uitbrengen over bijzondere constitutionele aangelegenheden, zoals bij de inlichtingenplicht (artikel 68 Grondwet) en in geval van de voortduring van de inwerkingstelling van het staatsnoodrecht.

De commissie adviseert op verzoek van andere commissies of de Kamer, maar kan soms ook op eigen initiatief een adviesrapport uitbrengen. Na een jaar wordt gekeken hoe de werking van de nieuwe commissie in de praktijk heeft uitgepakt.

Bron: Tweede Kamer

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Belastingrecht algemeen

135

Gerelateerde artikelen