De tijdelijke Tozo-inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis, komt niet beschikbaar voor ondernemers die in het buitenland wonen en in Nederland een bedrijf hebben. Nederland is hiertoe niet verplicht, nu volgens staatssecretaris Van 't Wout (SZW) de Tozo kwalificeert als een bijstandsuitkering en niet als een zogenoemde bijzondere non-contributieve uitkering die onder de werkingssfeer valt van een Europese verordening.

De groep zelfstandig ondernemers die woonachtig is in België, Duitsland of een andere EU-lidstaat en het bedrijf in Nederland heeft, zal zich voor bijstand voor levensonderhoud moeten wenden tot haar/zijn woonland. Dat zegt de staatssecretaris in antwoorden op Kamervragen over het bericht 'Nederland moet ondernemers in buitenland mogelijk toch TOZO-uitkering geven'.

Tozo-bedrijfskrediet wel mogelijk

Deze doelgroep van in het buitenland woonachtige zelfstandige ondernemers komt onder dezelfde voorwaarden als de zelfstandig ondernemers die wonen en werken in Nederland, wel in aanmerking voor het Tozo-bedrijfskrediet. Dit betreft een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157,- tegen een verlaagd rentepercentage.

Daarnaast komen deze zelfstandig ondernemers mogelijk in aanmerking voor de regeling 'Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) COVID-19' en de regeling 'Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)'. Ondernemers die mensen in dienst hebben, kunnen een beroep doen op de NOW. Ten slotte zijn er maatregelen getroffen voor ondernemers met betrekking tot extra kredietfaciliteiten en in de belastingsfeer (uitstel van betalingen van belastingschulden).

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid bijstand

Dossiers: Corona

3

Gerelateerde artikelen