Bij gemeentelijk slagboomparkeren handelen gemeenten altijd als btw-ondernemer, ongeacht of een gemeente parkeerbelasting heft. Over de ontvangen parkeergelden zijn gemeenten btw verschuldigd. De gemeente Veenendaal dacht aan die btw-plicht te ontsnappen door de slagbomen weg te halen bij haar eigen drie parkeergarages. Die vlieger gaat niet op, zo blijkt uit een brief van de fiscus aan de wethouder.
Dat meldt dagblad de Gelderlander. Die krant schrijft dat Veenendaal hoopte per jaar 140.000 euro te besparen met de belastingtruc. Wanneer een parkeergarage geen afsluiting of slagboom heeft, is het een vorm van straatparkeren. Dan hoeft de gemeente er minder btw over te betalen aan het Rijk.
Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 echter als ondernemer aangemerkt voor het gelegenheid geven tot parkeren als sprake is van een fysieke barrière (een slagboom dus) óf een registratie bij de in- of uitrit ter verzekering van de betaling van het parkeergeld.
De wethouder van dienst, Dylan Lochtenberg, heeft deze maand een brief van de Belastingdienst ontvangen, waarin een dikke streep wordt gezet door het 'btw-ontduikingsplan' van de gemeente. "Veenendaal voldoet niet aan de eisen", is in het kort de boodschap van de fiscus. Zo worden de auto’s met camera’s geregistreerd om te zien hoelang ze er staan, iets dat niet gebeurt bij straatparkeren. En er is geen sprake van 24 uur per dag onbelemmerd parkeren, zoals je op straat kunt doen. In de avond en de nacht zijn de parkeergarages namelijk gesloten.
Om die reden is de gemeente btw verschuldigd over de parkeergelden, aldus de Belastingdienst. De wethouder betreurt de reactie van de Belastingdienst en beraadt zich op een eerste reactie, zo meldt de krant.
Bron: De Gelderlander
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Omzetbelasting