De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is op twee punten versoepeld: ruimere terugwerkende kracht voor Tozo-aanvragen voor algemene bijstand en uitstel van de verplichte terugbetaling van een lening voor bedrijfskapitaal.

De wijzigingsregeling met deze twee versoepelingen is geplaatst in de Staatscourant van 27 januari en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

Met de wijziging van de terugwerkende kracht voor het aanvragen van inkomensondersteuning, krijgen ondernemers meer tijd om te bepalen of zij een Tozo-uitkering nodig hebben. Vanaf 1 februari 2021 kan Tozo worden aangevraagd met terugwerkende kracht vanaf de maand voorafgaand aan de aanvraag. Een aanvraag op 15 februari 2021 kan bijvoorbeeld terugwerkende kracht hebben tot en met 1 januari 2021. De terugwerkende kracht van de aanvraag is mogelijk tot 1 april 2021. Vanaf die datum geldt Tozo 4, waarbij een nieuwe aanvraag moet worden ingediend.

Uitstel terugbetalingsverplichting bij een lening voor bedrijfskapitaal

Vanwege de voortdurende coronacrisis is de datum waarop zelfstandig ondernemers moeten starten met het terugbetalen van hun Tozo-lening met zes maanden uitgesteld tot 1 juli 2021. Het uitstel geldt uniform voor alle zelfstandig ondernemers die vóór 1 januari 2021 de Tozo-lening zijn aangegaan. Voor zelfstandig ondernemers die deze lening na 1 januari 2021 aangaan, geldt dat zij niet gelijk hoeven te starten met terugbetaling, maar pas op 1 juli 2021.

Ook wordt voor alle Tozo-leningen de looptijd (de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald) met zes maanden verlengd van 3 jaar tot 3,5 jaar. Gedurende de maanden januari 2021 tot en met juni 2021 wordt tevens geen rente opgebouwd.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid bijstand

Dossiers: Corona

2

Gerelateerde artikelen