De Tweede Kamer stemde op dinsdag 1 februari 2022 voor het onderzoeksvoorstel om een parlementaire enquête uit te voeren naar fraudebeleid en dienstverlening. Op donderdag 3 februari is de constituerende vergadering van de parlementaire enquêtecommissie.

In 2020 heeft de Tweede Kamer een onderzoek ingesteld naar de kinderopvangtoeslagaffaire. De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag concludeerde toen dat de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden en veel ouders onterecht zijn beschuldigd van fraude. Het eindverslag Ongekend onrecht riep weer nieuwe vragen op. Waren sommige oorzaken van de problemen bij uitvoeringsorganisaties al langer bekend? Wat was de rol van de Tweede Kamer bij de Kinderopvangtoeslagaffaire?

Om ook deze vragen te beantwoorden heeft de Tweede Kamer op 11 februari 2021 met algemene stemmen de motie-Marijnissen c.s. aangenomen, waarin staat dat een parlementaire enquête naar de dienstverlening, handhaving en fraudebestrijding bij overheidsdiensten wenselijk is.

Om dit onderzoek voor te bereiden, is op 8 juli 2021 de tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening opgericht. Deze commissie had als opdracht om de Kamer een voorstel te doen voor de onderzoeksopzet. Met dit onderzoeksvoorstel is op 1 februari ingestemd. De enquêtecommissie voert het onderzoek volgens dit voorstel uit.

De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening bestaat uit de volgende leden: Ingrid Michon-Derkzen (VVD), Salima Belhaj (D66), René Peters (CDA), Michiel van Nispen (SP), Senna Maatoug (GroenLinks), Lammert van Raan (PvdD), Farid Azarkan (Denk) en Sylvana Simons (Bij1)

Bron: Tweede Kamer

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

0

Gerelateerde artikelen