
De meeste makelaars verwachten volgens onderzoeker Rogier Weck van NVM-dochteronderneming Brainbay dat het aantal uitpondingen dit jaar verder toeneemt omdat tijdelijke huurcontracten tot 1 juli 2026 aflopen. Weck zei dat naar aanleiding van een studie waaruit blijkt dat verhuurders vorig jaar voor 14,2 miljard euro aan huurhuizen hebben verkocht.
Uitponden houdt in dat verhuurders een woning verkopen nadat de huurders zijn vertrokken. In 2024 gebeurde dit volgens de studie bij zo'n 37.000 huizen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte eerder op de dag bekend dat een op de vijf verkochte huizen in het vorige kwartaal een uitpondwoning was. Dit type huizen werd in 2024 steeds meer verkocht. Met name in de vier grootste steden en ook in bijvoorbeeld Maastricht, Breda, Delft en Haarlem is dit vaak gebeurd.
Weck zei dat de toename op gang kwam doordat verhuurde huizen sinds 2023 bij het vermogen in box 3 vallen en verhuurders meer belasting betalen. Ook het reguleren van de middenhuur en het verbod op tijdelijke huurcontracten sinds 1 juli 2024 maken verhuren minder aantrekkelijk.
De NVM meldde eerder donderdag dat een bestaande koopwoning in het vorige kwartaal gemiddeld 473.000 euro kostte, iets minder dan een kwartaal eerder. De makelaarsorganisatie zei dat dit vooral kwam door de uitpondhuizen, vaak kleinere woningen en appartementen.
De uitpondingen dempten de verkoopprijzen, aldus de NVM. Zonder deze huizen lag de gemiddelde prijs de afgelopen maanden op 482.000 euro, schatte de makelaarsorganisatie. Dat is 3000 euro minder dan de prijs eind 2024, tevens het record.
Bron: ANP/NVM
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Inkomstenbelasting, Huurrecht