Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat ervan uit dat het lukt om met een regeling te komen waardoor mensen met een zwaar beroep ook na volgend jaar eerder met pensioen kunnen. De tijdelijke Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af en er is veel onrust over de structurele vervanger ervan. Maar Van Hijum heeft er "eerlijk gezegd wel vertrouwen in dat wij hier als kabinet met de sociale partners uiteindelijk uit zullen komen".

Vakbonden hebben stakingen aangekondigd in verschillende sectoren uit onvrede over het gebrek aan voortgang om tot een permanente regeling te komen. Volgens de bonden zitten de gesprekken hierover muurvast. Eind vorig jaar liepen zij boos weg van de onderhandelingstafel. Hoewel er inmiddels gesprekken worden gevoerd, zijn de officiële onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties nog steeds niet hervat.

Reizigers krijgen 11 september 2024 te maken met overlast. Vakbonden FNV en CNV roepen medewerkers in het streekvervoer op om die dag tussen 04.00 uur en 08.00 uur het werk neer te leggen. Daarmee willen de bonden afdwingen dat werkgeversorganisatie VNO-NCW en het kabinet meer doen om tot een structurele zwaarwerkregeling te komen. Eerder kondigde personeel van de NS al een korte staking aan, die op hetzelfde moment plaatsvindt.

De RVU regelt een belastingversoepeling waardoor werknemers eerder met pensioen kunnen zonder dat hun werkgever veel belasting betaalt over de uitkering tot de AOW-leeftijd. Dat betekent dat een structurele oplossing "inderdaad financiële consequenties heeft", erkent Van Hijum. Reden voor pleitbezorgers van zo'n regeling, zoals GroenLinks-PvdA en SP, om naar het kabinet te kijken.

Ook Van Hijum ziet "een mogelijke bijdrage die het kabinet kan leveren", temeer omdat het bonden en werkgevers eerder niet lukte om er onderling uit te komen. Maar "ook sociale partners zullen een stap moeten zetten", voegt hij daaraan toe.

Hoewel de bewindsman er veel aan gelegen is om tot een oplossing te komen en hij ook "vrij brede steun" ziet voor een regeling, benadrukt Van Hijum dat hij nog wat meer tijd nodig heeft. Het is een ingewikkeld vraagstuk. Zo is er op dit moment juist een groot tekort aan arbeidskrachten. Ook moet het kabinet bedenken hoe het omgaat met mensen die juist langer willen doorwerken. Bij discussies over de zwaarwerkregeling speelt daarnaast ook vaak de vraag wie er precies voor in aanmerking komt.

Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid hoopt eveneens dat er snel een akkoord komt, zodat ook agenten zekerheid krijgen over hun vroegpensioen na 2025. "De agenten die al 25 jaar op straat lopen, daar is het een hele belangrijke regeling voor." De politiebonden voeren inmiddels de druk op, ook via acties bij Eredivisiewedstrijden. De handen van Van Weel zijn naar eigen zeggen "een beetje gebonden", omdat het afhangt van de uitkomsten tussen de sociale partners.

Amendement oppositie

GroenLinks-PvdA en SP hebben inmiddels een amendement ingediend bij het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens. Het amendement stelt voor om de RVU-vrijstelling permanent te maken in plaats van tijdelijk. Bovendien willen de partijen de regeling verruimen. Eventuele kosten die voortvloeien uit dit amendement moeten worden gedekt door af te zien van de geplande verruiming van de renteaftrekbeperking voor grote bedrijven. Deze verruiming zou volgens het coalitieakkoord ingaan per 1 januari 2025.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Loonbelasting

186

Gerelateerde artikelen