De hersteloperatie voor ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire, is verder achter komen te lopen op schema. Verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) wil daarom de aanpak die vorig jaar met de Tweede Kamer is afgesproken "tegen het licht houden".
De integrale beoordeling van dossiers kost veel meer tijd dan verwacht, en het aantal mensen dat slachtoffer zegt te zijn is hard opgelopen. Daarom is het "geen optie" op de huidige manier door te gaan, meldt Van Huffelen in de Zevende voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag. Zij wil daarover in gesprek met de Tweede Kamer.
De staatssecretaris sprak vorig jaar september de verwachting uit dat eind dit jaar 8300 gedupeerden geholpen zouden zijn met een integrale beoordeling. Maar de teller tikt begin juli naar verwachting pas de 2300 aan. Dat zijn er 1200 minder dan waar destijds op was gerekend.
Bij de organisatie die de hersteloperatie uitvoert (UHT) werken inmiddels al zo'n achthonderd mensen. "Ik wil dit aantal blijven opschalen", zegt Van Huffelen. Maar daar zitten wel grenzen aan, waarschuwt zij. De kwaliteit van het werk mag daar niet onder gaan lijden.
Van Huffelen wijst er wel op dat door de Catshuisregeling voor zo'n 19.000 gedupeerden al een "grote stap" is gezet. Zij hebben na een lichte toets een bedrag van 30.000 euro ontvangen dat zij hoe dan ook mogen houden. Wie meer schade heeft geleden, krijgt de rest na de integrale beoordeling vergoed. Het kabinet heeft daarnaast schulden van deze groep bij de overheid kwijtgescholden en een pauze ingesteld voor private schulden.
Van nog eens 2500 mensen staat vast dat ook zij in aanmerking komen voor deze regeling. Maar zij hebben hun 30.000 euro nog niet ontvangen omdat UHT hen nog niet heeft kunnen bereiken.
Maar daarmee heeft de Catshuisregeling nog altijd maar circa de helft van de mensen geholpen die zeggen gedupeerd te zijn. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot meer dan 42.000.
Bron: Tweede Kamer
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet