Bedrijven zetten vanaf komend jaar massaal een streep door de vaste reiskostenvergoeding. Dat bevestigen verschillende werkgeversorganisaties aan BNR.

Per 1 januari mogen ze deze vergoeding niet langer belastingvrij uitkeren aan hun thuiswerkende personeel. Werkgevers willen voorkomen dat ze zelf voor de kosten opdraaien. "Het wordt zo bijzonder onaantrekkelijk om de situatie in stand te houden", zegt Jannes van der Velde van de AWVN.

De overheid heeft besloten dat werkgevers de belastingvrije reiskostenvergoeding tot 1 januari mogen blijven geven, ook al reizen werknemers vanwege de coronacrisis niet meer naar hun werk. Hierdoor hebben mensen de afgelopen tijd geld gekregen voor onkosten die ze niet hebben gemaakt, zegt Van der Velde. "Daar hebben we niet moeilijk over gedaan, maar straks moeten werkgevers zélf de extra heffingen voor hun rekening nemen. Dat kan een heel kostbare zaak worden."

Die kosten zorgen ervoor dat werkgevers af willen van zo'n vaste reiskostenvergoeding, zien ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Nu al heeft een deel van de bedrijven deze vergoeding stopgezet. De verwachting is dat ze straks alleen betalen voor de daadwerkelijk gereisde dagen.

Coronamaatregel

Onder de werkkostenregeling kan een werkgever een percentage van de loonsom van de organisatie besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers. De staatssecretaris heeft bepaald dat het niet nodig is de vaste reiskostenvergoeding in coronatijd aan te passen nu werknemers een vaste reiskostenvergoeding krijgen, maar grotendeels vanwege corona volledig thuis werken.

Zolang de coronamaatregelen gelden en als de werknemer vóór 13 maart 2020 een onvoorwaardelijk recht kreeg op de reiskostenvergoeding, mogen werkgevers blijven uitgaan van het reispatroon waarop de vergoeding oorspronkelijk is gebaseerd. Dat mag ook bij de vaste reiskostenvergoeding met nacalculatie. De regeling geldt tot 1 januari 2021.

Onder dezelfde voorwaarden mogen ook andere afspraken over vaste vergoedingen blijven doorlopen. Bijvoorbeeld de maandelijkse vergoeding voor kosten onderweg van vertegenwoordigers.

Lees ook het artikel Vragen en antwoorden over reiskostenvergoedingen en corona en het Dossier Coronavirus over dit onderwerp. Ook het thema De werkkostenregeling: gerichte vrijstellingen en eindheffingen is relevant.

Bron: BNR

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Salarisadministratie, Employee benefits, Loonbelasting

Carrousel: Carrousel

2

Gerelateerde artikelen